Друштво


Дијаспора учи
српски

04 dijaspora

Центар за Србе у расејању „Свети Сава” из Београда, уз подршку Министарства спољних послова,Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, организовао је Летњу школу „Свети Сава“ - школу српског језика и културе за децу и младе из дијаспоре и Србије, у јулу ове године. Како врело лето и школски распуст учинити јединственим и  незаборавним  показао је остварен програм ове Школе која траје од 1995. године.

         Овогодишњи полазници били су деца и млади из Албаније, Италије, Канаде, Француске и Србије. Највећи број деце из Србије био је из ОШ „Милоје Васић“ и ОШ „Јован Миодраговић“ из Београда. У центру Београда, у Дому ученика  „Јелица Миловановић“, у Крунској 8, где су деца из дијаспоре и смештена, и у учионицама под ведрим небом, смењивали су се часови српског језика, књижевности и многобројни знаменити културни посленици.У поподневним сатима организоване су шетње  Београдом, а посебан утисак оставила је посета Храму Светог Саве и музејима- Николе Тесле, Вука, Доситеја, Српске православне цркве, Музеја српске дипломатије. Посетили су и историјске и културне споменике  на Калемегдану, Авали, а свако вече било је испуњено дружењем са писцима, певало се и играло на поселима, уз кувани кукуруз и најслађе лубенице, славили су се рођендани... Наставнице Милена Митровић, Бранка Поповић и Милена Алексић под вођством професорке Радмиле Кунчер, директорке Летње школе „Свети Сава”, као да су се  утркивале у својој креативности.

  Првог дана рада, 15. јула, рад Летње  школе „Свети Сава” свечано је отворила госпођа Радмила Сарић, заменица председника Општине Врачар, која је, између осталог, рекла: „Радујем се што могу да отворим почетак рада ове јединствене школе и упозната са њеним  програмом, жељно ћу ишчекивати вашу завршну свечаност када ће се видети неки од ваших плодова рада. Желим  вам  успешно  учење српског језика и ћирилице, незаборавна дружења у Београду и на овом нашем  прелепом  Врачару.

         Посета Министарству спољних послова и Музеју српске  дипломатије, одисала је срдачношћу и добротом која се најискреније може доживети најчешће, само у раду са децом, па и у овако важној  државној  институцији Владе Републике  Србије. За то је веома заслужна амбасадор др Љиљана Никшић, начелник Одељења за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме, која је примила групу од тридесеторо деце и омладине, као и наставно особље Летње школе „Свети Сава“.

(Опширније у нашем штампаном издању)

Текст и фото: Срећко СТОЈКОВИЋ www.serbijaworld.info