Друштво


Милошевић одбија
Американце

У својој исповести др Борко Ђорђевић, специјални амерички изасланик, открива истину о томе како је председник Србије одбио понуду САД да са 70 милијарди долара изведе транзицију и увео народ у ембарго и рат
02 raspad srj

Пре тачно четврт века започели су први разговори Слободана Милошевића и српске власти са представницима САД о транзицији социјалистичке југословенске својине у капиталистичку америчко-српску својину. У том процесу, који је трајао током марта и априла 1992. године, активно је учествовао и др Борко Ђорђевић, хирург и бизнисмен из Калифорније. У својој исповести др Ђорђевић први пут открива да је по налогу званичног Вашингтона корпорација КПМГ још крајем 1991. године понудила Влади Србије у Београду улагања од 40 милијарди у највеће фирме , а потом 30 милијарди долара у приватизацију средњих српских предузећа.

         Ово је ексклузивна исповест др Борка Ђорђевића, рођеног у Пироту, београдског доктора медицине, калифорнијског хирурга и америчког функционера Републиканске странке. Ђорђевић је као специјални амерички изасланик учествовао у покушају брзе транзиције Србије, 1992. године.   Он открива истину о томе како је Милошевић одбио понуду САД да са 70 милијарди долара изведе транзицију и како је увео цео српски народ у ембарго и рат.

     - Први пут сам службено био код Милошевића са Кијаријем Шмитом, председником Бечке кредитне банке, почетком 1991, када је намеравала да отвори своју филијалу–прича др Ђорђевић. - Била је то шанса за брзи развој Србије. У време избора 1990. године, у Србију сам довео два сенатора, заменика градоначелника Њујорка и двадесетак бизнисмена. Њих је ноћ пре избора примио председник Слободан Милошевић. То ме је уверило да Слоба жели искрену сарадњу са Американцима. Дописивао сам се током 1991. године са директором Селимиром Савићем из "Генекса" о сарадњи са компанијом Federal Express Europlex  из Брисела и отварања испоставе у Београду. Припремани су материјал и састанак за крај јануара 1991. године у Бриселу о уласку фирме „Federal Express Europlex“ у Југославију. Наш саговорник је у Србији заступао и компанију „Nynex“.

     -У Србију и Београд сам 1991. године довео, овог пута, десетак америчких конгресмена, сенатора и власника мултинационалних компанија да виде каква је ситуација и да уђу у процес приватизације наше привреде. Компанија "Филип Морис", у чијој управи је седела моја ташта, желела је да купи Дуванску индустрију Ниш. Радило се о инвестицији од око 200 милиона долара. Слободан Милошевић није то дозволио. Његова жена Мирјана Марковић је одбила понуду италијанске компаније "Септа" за приватизацију мобилне телефоније у Србији. Када су "Тексако" и "Шел" хтели да купе "Југопетрол", Мира Марковић то није дозволила. Директор Миодраг Јакшић није хтео да се приватизује ПТТ Србије.

         И  није ово био крај.

(Опширније у нашем штампаном издању)

Марко Лопушина