Друштво


Могу, и већ
је мењају

01 zene

Возећи се на конференцију „Утицајне жене“ чији је слоган „Могу ли жене да промене Србију“ професорка Зорана Михајловић, потпредседница Владе, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре разговарала је са својим саветницима о равноправности полова у Србији. И саветник и саветница  су били мишљења да једнакост полова у свим сегментима друштва није  велики проблем у Србији. Саветник је министарку подсетио на речи Доситеја Обрадовића с краја 18. века  да нема напретка док се жене не образују.

         - Да, али саветник је заборавио да су жене тек после тридесет година престале да буду спаљиване на ломачи у Европи – наставила је причу из аутомобила др Михајловић, којој је припала част да отвори конференцију „Утицајне жене“ у београдском хотелу „Метропол Палас“. - Србија је кроз своју историју изнедрила сјајне жене, хероине, попут Софије Јовановић, која је у балканским и Првом светском рату добила тринаест одликовања, Милунке Савић за подвиге у истим ратовима такође вишеструко одликоване, Марије Бурсаћ, прве жене народног хероја у Другом светском рату, Јелисавете Начић прве српске архитектиње, Драге Љочић, прве српске лекарке, Милеве Ајнштајн... Показало се такође кроз историју да су жене иступале у кризним ситуацијама, а после се повлачиле. Показало се и да кад је мушкарац успешан воле га и жене и мушкарци, а кад је жена успешна не воле је ни жене ни мушкарци. Њихов успех се доживљава готово као аномалија. А једна студија каже, да би до 2050 године раст БДП-а у Србији био већи за четири одсто уколико би се жене више укључиле у бизнис.

         Надовезујући се на уводну реч министарке, државни секретар за родну равноправност у  Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Ненад Иванишевић истакао је неке од многих акција и подстицаја за жене, које, како је рекао треба да иду у корак са мушкарцима, а не иза њих.        Државни секретар је подсетио да је у јануару 2016. године Влада Србије усвојила Националну стратегију за родну равноправност за период  од 2016. до 2020. са Акционим планом до 2018 године.  Подсетио је и да подаци Националне службе за запошљавање говоре да је у мере активне политике запошљавања током прошле године било укључено скоро 78.000 жена, што представља 52,9 одсто од укупног броја укључених у те мере.  С друге стране, „министарство за људе“ обезбедило је посебан подстицај за жене жртве насиља за послодавца ако жртву запосли, и за саму жртву ако жели сама да покрене посао.

         Диана Глигоријевић, извршна директорка маркетинга компаније ТелеГруп и председница Клуба првих жена сматра да би за бољи положај жена не само у Србији, већ и у региону требало радити на умрежавању са сличним клубовима из земаља у окружењу, те да се нада да ће следеће године ова конференција имати регионални карактер.

(Опширније у нашем штампаном издању)

 

МИЛИЦА СТАМАТОВИЋ Снимио ВЛАДИМИР МАРКОВИЋ