Друштво


Оаза снаге
и лепоте

04 studenti

Изненада, између мало кише, па мало сунца, дуну ветар ничим изазван и подиже најлон изнад импровизованог студија. Поскочише млади извештачи, притрча још неколико студената, уплашише се сви да не пропадне пренос важног догађаја. Дан је студената, четврти април, а на платоу у новобеоградском Студентском граду ужурбано теку припреме за централну свечаност.

         За столом недалеко од студената новинара седи Јован Митић, легенда овог дома. Четири деценије је провео у највећем универзитетском дому на Балкану. Као студент, па онда на функцијама. Највише као управник. Бубица му на реверу, интересује младе репортере много тога о минулим временима. Мало даље седи и Драгана Вујачић, помоћник директора Студентског центра “Београд”. Прича да у 14 студентских домова, на шест београдских општина, има места за око десет и по хиљада академаца, да од тог броја безмало половина (4.600) живи у Студентском граду. И још много тога она зна о београдским домовима, но, вели, нека причу о “Студењаку” кроз обилазак исприча њен колега, а наш домаћин Драган Вујић.

         Господин Вујић је такође помоћник директора Студентског центра “Београд”, али је задужен и за безбедност домова.

         - Студентски град више није само дом, он је прави кампус, јер студенти овде задовољавају све своје потребе, пре свега оне везане за учење, а онда и друге активности–прича док прилазимо најпопуларнијем објекту-чувеној мензи.

         На степеништу као у мравињаку. Једни силазе, други се пењу. Гужва је, данас су сви у дому, јер нема предавања. Спавањац и развлачење у кревету до једанаест сати, када почиње ручак, а онда јуриш на јело. И даље је популарна борба за “прву кашику мензе”. После се створе редови. Студенти на буџету дневни бон за три оброка плаћају само 171 динар (доручак 40, ручак 72, вечера 59). Њиховим жаргоном речено-џабалеску.

         -И смештај је усклађен са целокупном ситуацијом у друштву– наставља наш домаћин - отварајући врата Трећег блока, једног од четири павиљона колико чине “Студењак”.- За све домове у Београду смештај је подељен у четири категорије и цене се крећу од хиљаду динара месечно у четворокреветној соби четврте категорије до 1.930 динара у двокреветној соби прве категорије.

(Опширније у нашем штампаном издању)

О. РАДУЛОВИЋ Фото: Владимир МАРКОВИЋ