Друштво


ОБЕЛЕЖЕН
ВИДОВДАН

01 vidovdan

„Две највеће вредности: независност и слободу Србије и њених грађана, морамо да бранимо и чувамо, јер смо ми своју слободу освојили, а не добили од великих сила“, рекао је председник Србије Александар Вучић у Крушевцу на обележавању Видовдана, односно 628 година од битке на Косову пољу. Он је истакао да данашњи Видовдан мора да постане дан када ћемо кренути да учимо о себи: ко смо, одакле смо, да ли смо били само жртве или смо и ми негде погрешили.

         Државна церемонија је одржана код Споменика косовским јунацима у центру Крушевца, где су положени венци и одате државне и војне почасти. Претходно је у Цркви Лазарици служена Света архијерејска литургија, а након ње и парастос за све српске војнике пале од Косовског боја до данас.

         И у Грачаници на Косову и Метохији обележен је овај дан. Патријарх српски Иринеј је у беседи након видовданске Литургије у порти Манастира Грачаница, рекао да сваки грумен косовске земље говори о страдању, додајући да „где је страдање, ту је и васкрсење“.

         И код споменика на Газиместану окупили су се Срби да обележе овај датум. Српска застава вијорила се високо, али су уз њу биле приметне и заставе Русије и Грчке.