Интервју


Векови слоге
и подела

Недавно је из штампе изашла књига „Књижевници и политика у српској култури 1804-2014“ у којој наш познати социолог стручно анализира однос политичара и књижевника покушавајући да продре што дубље у разлоге наших сукоба, често и са погубним последицама
01 dr zoran

Мало је научника који могу да стану уз раме социологу др Зорану Аврамовићу када је реч о социологији образовања и културе. Зато су стручњаци и читаоци са нестрпљењем чекали, а ових дана и дочекали, да се из штампе појави његова књига „Књижевници и политика у српској култури  1804-2014“. Како је на промоцији рекао политиколог др Драган Симеуновић, ова књига шаље поруку о вечности борбе између књижевности и политике и реч је о првој систематизованој књизи на тему односа књижевности и политике из које може много да се научи и разуме. А песник и академик Гојко Ђого додао je да ово није само научно утемељено штиво о размирицама политике и књижевности већ и пропитивање o tome колико се, када и како тај однос уткао у историју српског народа. С аутором књиге разговарамо у Заводу за унапређење образовања и васпитања где је др Аврамовић директор.

Много Ваших књига и радова је на тему образовања и културе? Које су Ваше сфере интересовања и истраживања?

        - Моја основна вокација је истраживање неколико проблема из ове три области – култура, образовање и однос књижевности и друштва. То су три тачке мог интересовања. Из тих области објавио сам велики број књига, много научних и стручних радова.  И оно што је важно да се нагласи, то није публицистика, већ стручна литература.

О књизи реч –две ?

         - То је студија на којој сам радио неколико година. Пратио сам мишљења наших политичара и књижевника од Доситеја па до наших дана. У та два века књижевници су имали велики простор деловања, били су најутицајнији и најбројнији међу јавним личностима. Зато су они важни за истраживање. Јер, не треба заборавити, ми смо научнике добили тек у двадесетом веку. Та српска интелигенција током ова два века била је у знаку књижевника. Било је у овом периоду и научника, истраживача, уметника, професора, али је то био занемарљив број у односу на књижевнике и зато су они значајни за разумевање једног времена.

(Опширније у нашем штампаном издању)

ОГЊАН РАДУЛОВИЋ Фото:ВЛАДИМИР МАРКОВИЋ