Култура


Права љубав
се осећа

У најновијем позоришном хиту глумица игра главну улогу, исту ону која је је пре готово шест деценија прославила Бебу Лончар на филму
04 nina

Један класик југословенског филма, какав је био „Љубав и мода” из 1960. године, одавно је заслужио некакву почаст или сећање. То је добио у истоименој позоришној представи која је управо изведена у београдском „Мадленијануму”. Филм је остао легендаран, колико по музици Дарка Краљића и Бојана Адамича, толико и по глумачкој екипи која ће са годинама постати све занимљивија. Данас, изгледа нестварно да су у једном филму били Мија Алексић, Миодраг Петровић Чкаља, Милош Жутић, Северин Бијелић, Мића Татић, Јелена Жигон, Јосип Врховец, Ђуза Стојиљковић, па чак и певачи попут Иве Робића и Габи Новак или кошаркашице Љубице Оташевић.

         Тај филм о младима у Београду с краја шездесетих, о заврзламама са припремама за једну модну ревију, остао је највише упамћен по својој главној јунакињи. Ту тек пунолетну девојчицу Соњу Илић тумачила је средњошколка Беба Лончар којој је та улога отворила врата славе и код нас и у Италији.

         Мјузикл који је сада пред публиком режирао је Александар Николић уз свесрдну помоћ бројних костимографа, кореографа, музичара и играча који су створили предивну сцену и атмосферу оног времена у Београду. У улози враголасте девојке на „веспи“, манекенке и најлепше жене престонице тог доба, како је описана у филму и представи, нашла се глумица Нина Јанковић. Она је дивна, нарочито када публици испоручи онај свој чувени осмех.

         Причу за представу дотерала је Сташа Копривица и прилично је изменила у односу на филм. Додала је још једну модну кућу која спрема ревију, па се бори са оном првом за превласт у свету моде, а на челима обе фирме налазе се бивши супружници. Урнебесно смешне ситуације очекују гледаоце, као и бројни познати и мање познати глумци, међу којима су право откровење Стеван Пиале као дизајнер Милан и Ана Стојановић као Цица, помоћница директора (задужена за најискренији смех у публици), док је већ стандардно бриљирала Катарина Гојковић, већ одомаћена у мјузиклима овог позоришта („Јадници” и „Ребека”).

         Можда најзаслужнији за „повратак времену чистоте” јесте млади глумац Андрија Даничић, иначе и добар џез саксофониста, а уједно и продуцент ове представе. Режију приче о „недостижном сну о слатким шездесетим” поверио је свом другару Александр Николићу, а улогу модног креатора Боре, заљубљеног у охолу Соњу, доделио је себи! С правом. Као и Стеван Пиале, и он  је одличан играч, певач и глумац.
         Сви они су ту да обликују свет у коме лепа Соња живи, воли, пати и сања, мењајући чак пет носталгичних костима на позорници. Глумица Нина Јанковић (29) нам је уочи премијере открила како је постала “најлепша Београђанка Соња Илић”?

         - Знала сам да Андрија Даничић дуго припрема овај мјузикл, готово две године, али никада нисам веровала да ћу баш ја добити да играм главну улогу, ако ни због чега другог, онда због тога што не знам да певам! Зато морам да се захвалим свима што су имали стрпљења за моје певање. Надам се да оно ни за публику неће бити превише болно у тој једној, јединој песми коју ја изводим, али ја не умем другачије. Надам се да сам покретима и плесом успела да замаскирам своје певање.

(Опширније у нашем штампаном издању)

Срђан ЈОКАНОВИЋ