ПОЛИТИКА


Част је служити
својој земљи

Aktuelno politika

После два месеца спекулација и нагађања председник Србије Александар Вучић  је објавио на кога је пала коцка да преузме дојучерашњу његову функцију – Ана Брнабић (42), садашња министарка за државну управу и локалну самоуправу. Председник Вучић је на конференције за медије рекао да верује у њене стручне и личне квалитете као и да ће она обезбедити неопходан континуитет у политици Владе.

У изјави датој поводом избора на нову функцију Ана Брнабић је, између осталог, рекла:

         „Желим да захвалим Председнику на указаном огромном поверењу да водим Владу Србије и наставим реформе са несмањеном посвећеношћу и снагом. Част је служити својој земљи и ја ћу, уколико ме Скупштина изгласа, Владу водити посвећено и одговорно, а свој посао ћу радити поштено и са љубављу. Свесна сам одговорности коју преузимам јер треба да наследим правог лидера, као и обавеза према грађанима који очекују да резултате рада Владе осете кроз бољи квалитет живота... Лично ћу се ангажовати да сви заједно радимо на циљевима који су већи и важнији од свих нас појединачно.

         Председник Вучић је такође изјавио да га је Ана Брнабић, иначе ванстраначка личност, обавестила да има подршку у републичком парламенту. Остало јој је још да до 23. јуна за када је заказана свечаност поводом избора Вучића за председника Србије напише експозе, састави Владу (очекује се да ће имати једно или два министарства више од претходне) и да њено и именовање министара потврде посланици.

         Како је објаснио Вучић, прва дама на челу Владе, петнаесте по реду од увођења вишестраначја у Србији, ће се бавити економијом и дигитализацијом, а политика ће бити препуштена садашњем в.д. премијеру и лидеру солијалиста Ивици Дачићу у кога, како каже, има пуно поверење. И док је високи функционер СПС-а Бранко Ружић оценио Вучићев избор као државнички, одговоран потез, први човек Јединствене Србије остао је при своме – Брнабићеву не доживљава као свог премијера.

         Очекивано у Србији су одмах кренуле спекулације овог пута на тему да ли је нова премијерка само прелазно решење до нових, превремених парламентарних избора који ће се расписати на пролеће са београдским, странцима је ова вест по вољи. Истичу да је Ана Брнабић прва жена премијер у Србији и први мандатар ЛГБТ популације на конзервативном Балкану.

 

М.С.