ПОЛИТИКА


Кључна улога
Вашингтона

Aktuelno

Ово ће бити нова фаза дијалога, која треба да води ка нормализацији и помирењу у корист два народа, али и – целог региона!

Да данас питате пролазнике на улици било ког града у Србији чије су ово речи, верујемо да би их приписали оном од кога су и до сада небројено пута чули речи „дијалог“, „помирење“, „регион“, дакле, Александру Вучићу. Међутим, и на опште изненађење, изрекао их је Хашим Тачи, бивши челник такозване Ослободилачке војске Косова, а од прошлог фебруара председник такозване Републике Косово. Изјава је дата новинарима после неформалног састанка који је, после готово пола године невиђања, за њега и председника Србије Александра Вучића у Бриселу уприличила висока представница за спољну политику и безбедност ЕУ Федерика Могерини. Да цела ствар буде још занимљивија, уочи одласка у Брисел, Тачи се јавно на „твитеру“ похвалио како је телефоном позвао Вучића да му честита на избору за председника Србије ( по Уставу Републике Србије, Вучић је и његов председник), а по повратку из Брисела је у интервјуу за амерички „Еј-Би-Си њуз“, како је пренела приштинска „Газета експрес“, устврдио да ће  дијалог Београда и Приштине бити ускоро готов уз, како је рекао, историјски споразум две стране!

Ни Тачијеве речи, ни понашање, а посебно очигледна намера да баш он буде кључни играч са албанске стране који ће довести до „историјског споразума и помирења два народа“ нису наишли на подршку многих приштинских политичара, па чак и његових сабораца и по оружју и по политици. Тако је Демократски савез Косова (ДСК) досадашњег премијера Исе Мустафе обзнанио да са забринутошћу прати Тачијеве напоре „које је наметнуо председник Србије Александар Вучић, да буде део дијалога у Бриселу“. Тачи у дијалогу има циљ да оствари сопствене, а не државне интересе, кажу у ДСК, те они сматрају да би „дијалог у којем посредује ЕУ, уз незаменљиво присуство Сједињених Америчких Држава, требало да води будућа Влада“. Кандидат за премијера коалиције окупљене око ДСК Авдулах Хоти саопштио је да је позвао све политичке странке да се придруже ДСК у спречавању да Тачи води  бриселске разговоре. Хоти је најавио и нову платформу за дијалог Београда и Приштине, преноси портал „Коссев“. 

М. СТАМАТОВИЋ