ПОЛИТИКА


Меки притисак
Вашингтона

Aktuelno politika

Амерички председник Доналд Трамп потписао је протокол о приступању Црне Горе НАТО-у, помажући тако, како је АП објавио, да се трасира пут експанзији ове војне алијансе на Балкану. У саопштењу Беле куће каже се да се Трамп радује што ће Црна Гора на самиту НАТО-а у Бриселу у мају наступити као њена – 29. чланица!

         Званична Србија је на ову вест остала – нема! Обруч НАТО око Србије се, натај начин, стеже. Западна војна алијанса, са којом смо пре осамнаест година у ово време ратовали и мрзели је због агресије из све снаге, Београду се примакла на мање од триста километара ваздушног растојања. Али, ко нас пита како нам је у нашој неутралности? Сами смо је изабрали. И сад од Сједињених Америчких Држава трпимо меке, али и притиске да из ње изађемо, док од Русије да се, најмање што за Москву можемо да учинимо, неутралности чврсто и до краја држимо.

         У те меке америчке притиске свакако спада и недавна посета америчког сенатора Џона Мекејна (80). Иако десетодневна балканска турнеја овог републиканца није организована у име председника Трампа, она има значајну тежину, јер се овај сенатор из Аризоне не може третирати само као један од сто америчких сенатора. Не само што се и сам два пута кандидовао за председника Америке и што је, као вијетнамски ветеран, који је пет година провео у затвору, веома цењен и утицајан у војним круговима, већ што је и председник сенатског Комитета за оружане снаге који се залаже за већи војни буџет. Осим тога, он често жестоко јавно критикује самога Трампа, мада му ни овај није остајао дужан. Тако, када је Мекејн са сенатором Линдзи Грејемом критиковао Трампову одлуку да забрани улазак избеглицама у Америку, председник им је на твитеру поручио да би било боље да своју енергију утроше на борбу против ИСИС-а, илегалне имиграције и на безбедност граница, уместо што ишчекују почетак Трећег светског рата!

         У Сарајеву је сенатр Мекејн нагласио да на овај део Европе треба обратити пажњу, јер је управо овде избио конфликт који је након 50 година потресао свет и додао како до рата више не може доћи.

         Као један од главних разлога посете државама на Балканском полуострву (Словенију и Хрватску је посетио и поводом обележавања две и по деценије од успостављања дипломатских односа САД са тим државама) Мекејн је навео „забрињавајући утицај Русије и мешање у унутрашње ствари држава“. У саопштењу издатом након сусрета са премијером и изабраним председником Александром Вучићем, амерички сенатор каже:

(Опширније у нашем штампаном издању)

М. СТАМАТОВИЋ