Спорт


Џокер нежног
срца

Готово изненада, с почетком године, лице и име овог младог Сомборца, постало је најтраженије и најчешће објављивано на друштвеним мрежама и у медијима. Овде прате сваки корак кошаркаша који је надмашио успехе “наших Американаца” Влада Дивца и Предрага Стојаковића, називају га “новим Новаком Ђоковићем”, а у Денверу га саиграчи, тренери и навијачи обожавају
01 nikola jokic

Брзина којом се Никола Јокић винуо међу највеће звезде светске кошарке изненадила је и њега самог, а како не би његове пријатеље, родбину, тренере,  медије или овдашње љубитеље тог спорта.

         Младог Сомборца, који је у фебруару прославио 22. рођендан, већ називају “новим Новаком Ђоковићем”, не само због срчаности и маштовитости којима се бори за лопту на терену, већ и због природног шарма и спонтаности, због чега је већ сада постао идол младих.

         Већ сада? Нетачна формулација! Правилније би било – још онда! Још онда када је пре неку годину, као играч “Мега визуре” из Београда,  после једног меча у Сремској Митровици, дао толико аутограма окупљеним обожаваоцима да је добио упалу тетиве десне руке због чега недељу дана није могао да игра! А још није био светска звезда, јунак екипе “Нагетс” из Денвера и, вероватно, већ најуспешнији наш играч у америчкој професионалној кошарци свих времена. Све то после непуне две сезоне проведене међу бајковитим планинама Колорада.

         Не би било згодно и овом приликом замарати читаоце невероватном статистиком и обореним личним и туђим рекордима који прате сваку одиграну утакмицу Николе Јокића, тек он је надмашио и Дивца и Миличића, па чак и Стојаковића, постигавши неколико узастопних трипл-дабл успеха на утакмицама, што се веома ретко догађа: то је, заправо, такав учинак играча када у три од пет могућих статистичких категорија има двоцифрене учинке – рецимо десет поена из кошева, десет асистенција и десет скокова.

         Ма, да вас не замарамо, он је једно чудо, кошаркаш који се сада налази на петом месту у САД по важности за клуб у коме игра, који је својом оригиналношћу на паркету допринео да тамошњи спортски коментатори уведу израз “српски стил игре”, који на терену може да игра на свим позицијама, због чега су и тренери збуњени. Не могу да објасне Николину непредвидивост, то  што уопште није љубоморан па лопту радо додаје саиграчима, исто колико радо воли и да је убаци у кош. Зато је, поред осталог, вољен у свом тиму и користан екипи за коју игра.

         А оно што је најзанимљивије, Николин пут до успеха је сасвим нетипичан, слаже се и Миодраг– Мишко Ражнатовић, један од најбољих европских кошаркашких агената, који је и открио Јокића и обезбедио му пут у америчку професионалну кошарку.

(Опширније у нашем штампаном издању)

Срђан ЈОКАНОВИЋ