Спорт


У срцима
навијача

05 sport

Он је једини са два трофеја у Купу Србије, а да их није освојио у дресовима „Звезде” и „Партизана”. Он је тресао мреже „Челзија” и „Атлетика” у Лиги шампиона. Он је постигао преко 140 голова у елитном рангу српског фудбала. Он је остао у срцима навијача свих клубова за које је наступао током каријере. Он је вансеријском голгетерском њуху додао неспорне људске квалитете. Он је Ненад Миросављевић. Једна од најскромнијих и највреднијих личности српског фудбала и први учесник нове рубрике колумнисте „Илустроване Политике“, Небојше Петровића.

Слово по слово. Можда их је 30 недовољно да обухвате целу каријеру. Али сасвим довољно да открију неку нову анегдоту.

А – Апоел

„Зар може нешто друго да падне на памет. Клуб у коме сам доживео врхунац и провео најлепше тренутке каријере. Учешће у Лиги шампиона, голови против „Челзија” и „Атлетико Мадрида”. Мечеви са „Портом”. За длаку смо остали без пласмана у нокаут фазу. „Атлетико” је заузео треће место захваљујућу бољој гол разлици и те сезоне освојио Лигу Европе“.

Б – Бангор сити

„Велшки аматери на које сам налетео са Сартидом у квалификацијама за Лигу УЕФА. Вече пре утакмице, играли смо карте у хотелу и новинар „Журнала“ Зоран Стојадиновић, који је био у нашој пратњи, питао је необавезно шта очекујемо. Одговорио сам као из топа да сигурно побеђујемо. Он је то распалио у новине са поднасловом ’Миросављевић саветује кладиоце’ и насловом ’Играјте на Сартид’. Изгубили смо 1:0, у реваншу славили са 2:0 и прошли даље. Дан касније стигло је писмо у клуб, адресирано на моје име. Са тикетом и исечком из новина у коверти. Човек је само ту утакмицу промашио за новац. Срећом, није била нека велика сума“.

В – Весиндарио

„Мој други клуб у Шпанији. Лични избор да одем шест месеци на Канарска острва. Спојио сам лепо и корисно“.

Г – Гол

„Опсесија читавог живота. Нисам имамо неке тајне. Чак ни специјални ритуал пре утакмице. Свака нова утакмица била је нешто посебно. Нема најдражег гола. Ако бих морао да бирам, онда тај на Стамфорд Бриџу за 2:2 против „Челзија“ у групној фази Лиге шампиона. Против „Барсе“ смо изгубили 3:1, али гол Виктору Валдезу остаје урезан у сећању. Док су били мали, синови су ме често питали како је то радовати се поред Месија, Етоа, Роналдиња, Пујола, Дека...“.

(Опширније у нашем штампаном издању)

Небојша Петровић