Свет


Град
Светлости

04 pariske price

 

 

 

 

Црн живот, Бела душа

Дошао је у Париз, у нади да ће наћи бољи живот. Дошао је илегално, као имигрант, на црно. Црно је увек било саставни део његовог живота. Он је црн, жена му је црна, деца такође. Оданде одакле он долази све је било завијено у црно. Куће, поља, стада, животи. Нашао се у земљи где је мислио да ће бити боље, оставио је за собом све  - и жену и децу. Овде живи у собици од девет квадрата, у њој је цео његов живот, све што поседује. Собичак је у хотелчићу, који је, прескуп за њега, у неком забаченом делу Париза. Он устаје у три и ради до поноћи. Наравно на црно. Папири су му црни такође. Шаље новац породици тамо далеко, негде на југу. А о себи брине једино кад треба.

Све је то борба, борба за голи живот. Једино што он жели је да буду добро и он и његова породица. Е тај сјај носи собом ту беспрекорну белину душе која је јача од свог црнила које га окружује.

Некима су животи црни а душе беле, а другима су пак животи бели а душе зифт црне.

 

Quartier Latin

Ако сте студент и волите младалачки живот, или се тако студентски осећате, онда оно што морате посетити у Паризу је дефинитивно Латинска четврт.

То је део Париза који је спуштен измедју Сене и Нотр Дама на северу и Пантеона и Jardin du Luxembourg на југу. Са леве стране додирује четврт  Сен Жермен, а са десне, станицу Аустерлиц. Ту се налазе два велика универзитетска кампуса, универзитетска библиотека, факултети, књижаре и многобројни кафићи. Центар кварта је наравно најстарији француски универзитет - Сорбона.

Како год то је четврт Париза која живи вечно, која никад не спава и у којој ћете се осећати младалачки и удобно.

 

Одсјај

Јутро буди, устајале и поспане мисли. Тера их да се размрдају, подигну, покрену, разгибају. Јутро покреће свет, прво на крајњем истоку па све до крајњег запада. Људи устају, покрећу се, раде, живе.

Тако је јутро данас пробудило и Париз. Покренуло га. Париз се прво опирао, није хтео да устане било му је топло у кревету поред Сене. Али је онда ипак одлучио и пробудио се. Осетио се мирис свежих врућих кроасана и прве кафе. Читале су се данашња новинска издања свежа, тек изашла испод пресе. У кафеима се од раног јутра дискутовало о свему и свачему. Париз се умио. Поквасио је своје тротоаре. У њима се види његов одсјај. Они су огледало његових кровова, који ујутру штрче као неочешљана коса школараца који трче да не закасне на први час.

Добро јутро.

(Аутор је Београђанин, има 43 године, дипломирао је фотографију на Академији у Версају и 25 година живи у Паризу)

(Опширније у нашем штампаном издању)