Свет


ПЛЕМЕНИТОСТ ЈАЧА
ОД РАТА

Дотакао је звезде на врхунцу каријере али је пао у амбис немилости немилосрдног Гестапоа јер се усудио да Хитлеру каже НЕ!
04 maks smeling

По националности је био Немац, елитни представник аријевске расе за време процвата нацистичке идеологије Хитлеровог Рајха. Али, његов најбољи пријатељ је био црнац – „Црни Бомбардер“ Луис! Ово контроверзно и забрањено пријатељство две расе можда и најбоље описује хуманост првог светског шампиона у боксу из Европе и његов спортски дух који је био јачи и од расне мржње. А то пријатељство је проистекло из два меча у која су биле упрте очи читавог света. Мечеви „добра“ против „зла“.

Макс Шмелинг је рођен давне 1905. године. Са 18 година је започео боксерску каријеру а већ следеће године је постао аматерски шампион у тешкој категорији. Победом над Џеком Шаркијем, 1930. године, био је први Немац и Европљанин који је постао светски првак у тешкој категорији.

Овакав успех, Немачка која је увелико захуктавала своју нацистичку машинерију, није никако желела да пропусти.У Шмелингу је видела право оличење аријевске надмоћи и желела је да га искористи у политичке сврхе. У неколико наврата је био гост код  канцелара Хитлера као и тадашњег министра информисања Гебелса. Иако није био симпатизер нациста, њима то није сметало да га користе као средство своје пропаганде. У озбиљнији сукоб са владајућом национал-социјалистичком партијом је дошао 1935. године, након што је одбио да буде члан странке, да отпусти свог тренера који је био Јеврејин као и да се разведе од своје жене јер није била по националности Немица већ Чехиња.

У међувремену је стекао право да изазове, до тада у 27 борби непораженог краља ринга, Американца Џоа „Црног Бомбардера“ Луиса. Иако су аутсајдеру Шмелингу дате мале шансе (10:1), направио је једно од највећих изненађења исписавши нове странице историје бокса. У 12. рунди, Луис је био на – поду! Утишало се више од 60.000 гледалаца у Њујорку. Нацисти су искористили ову победу свог земљака, означавајући је као прави пример „надмоћи и предности аријевске расе“ над остатком света. Шмелинг је био свестан сегрегације и мржње коју је сејала владајућа странка његове отаџбине па је, иако на врхунцу своје каријере и пред могућношчу да ужива повлашћени положај у Немачкој, ипак решио да се супротстави нељудскости нацизма.

(Опширније у нашем штампаном издању)

 

ИВАН ГАЈИН