Вива


Хероине за
сва времена

У знак сећања на Душицу Спасић, медицинску сестру која је, негујући болесника зараженог вариолом вером и сама оболела и преминула, Удружење медицинских сестара и техничара КЦС „Сестринство“ и „Вива“ већ тринаесту годину заредом додељују награду која носи њено име најбољим и најпожртвованијим припадницама ове часне професије
Dusica

Ове године је било посебно дирљиво на додели награда, јер је први лауреат, награда на нивоу целе Републике Србије припала Мирјани Павловић, медицинској сестри из Косовске Митровице, која је свој радни век започела управо 1972. у јеку епидемије великих богиња, те је одмах била укључена у штаб за борбу против ове болести на територији читавог Косова, где је епидемија била најраспрострањенија. Само коју годину млађа од хероине сестринства, Душице Спасић, и Мирјана се од првог тренутка свог радност века, ухватила у коштац са најтежом ситуацијом коју је један здравствени радник може да доживи.

- Тек сам била завршила средњу школу и запослила се, када је избила епидемија, тако да сам као део медицинског штаба, дане и дане проводила на терену, обављајући вакцинацију становништва, и све друго што је било потребно. - рекла је, кроз сузе Мирјана Павловић, примајући стаутету „Душице Спасић“ и додала: - Ето симболике, каријеру сам започела под истим околностима као Душица, која не жалост, није преживела, а сада, на крају радног века, добијам награду која носи њено име. 

С. Лазаревић