Вива


Рађање је
суштина живота

– Жени је дат потенцијал да може да има колико год хоће деце, уколико правилно користи своје јајне ћелије – тврди академик проф. др Небојша Радуновић. – Али, ако дуго одлаже трудноћу, њени јајници добијају индиректну поруку да нису потребни и полако се смежуравају
Trudnica

Становништво у Србији спада међу најстарије на свету, а у прилог томе говори и чињеница да сваке године нестане једна општина величине Ћуприје. И ако се тако настави, демографи упозоравају да би број становника Србије 2060. могао да се сведе на 4,9 милиона, као што је на пример било 1927. Међутим, да би се остварила проста репродукција, потребно је да свака жена роди двоје деце, статистички гледано. Нажалост, сваке године је 40.000 рођених мање него умрлих, а жене се одлучују да рађају све касније, најчешће између 30. и 34. године.

Многи ће ове податке оправдати позивајући се на економску кризу, мањак новца, велику незапосленост, те одбијањем младих да одрасту и прихвате одговорност. Нове генерације тридесетогодишњака и даље живе са својим родитељима, који се жртвују како би њихови наследници уживали „ако већ они нису могли“. Још ако се овој „идеологији срећног детета“ дода и промовисање модела чистог уживања у животу, пре свега путем филма и осталих медија, онда ни не чуди што „млади“ у 40-тим годинама и даље верују да је сазревање и преузимање одговорности за породицу и потомке – врло захтевно, напорно и непривлачно.

 

Јасмина Вујадиновић