Вива


Редован преглед
чува вид

Услед нелеченог дијабетеса јавља се дијабетесна ретинопатија, једна од компликација шећерне болести, која доводи до слабљења, а неретко и потпуног губитка вида
30 31

 

Дијабетес је пети узрочник смртности у Србији. Епидемију дијабетеса подстичу лоше навике, те је у нашој земљи свака пета особа гојазна, скоро свака друга је недовољно физички активна, док сваки пети становник не размишља о здрављу приликом избора хране.

Према статистичким подацима више од 700.000 људи у Србији болује од дијабетеса, као и око шест хиљада деце. Тип 2 дијабетеса, који је чешћи тип, обично погађа одрасле особе, међутим у последњој деценији се све чешће јавља и код деце због њихове гојазности, те постаје све озбиљнији здравствени проблем.

- Услед нелеченог дијабетеса јавља се дијабетесна ретинопатија – једна од микроваскуларних компликација шећерне болести која није добро регулисана, каже за наш магазин потпуковник доцент др Мирко Ресан из Клинике за очне болести ВМА. Главни фактори ризика настанка дијабетесне ретинопатије су дужина трајања дијабетеса и његова лоша гликемијска контрола, а придружени фактори су артеријска хипертензија, обољење бубрега, повећане вредности холестерола и триглицерида у крви.

Јасмина Вујадиновић