Забава


Грчка из
успомена

06 putopis

Сигурно се већина сећа летовања у Грчкој, од пре 20 и више година. Са сетом обнављамо успомене како је све било, док светски туристички млин, није самлео и ову нашу „вечну одморашку дестинацију”, о којој смо маштали и жудели читаве године. Шетати се поред мора и прелепих плажа у вечерњим сатима, где вас не вуку (и буквално) за рукав, да уђете у сваки ресторан, као што је то сада обичај, у многим туристичким местима. Не, већ да вас достојанствено, газда, позива на чашу хладног вина, двопек, са домаћим маслиновим уљем, а ту је и сир, црне маслине, парадајз и лук, уз обиље першуна и распитује се за вашу породицу, мајку, оца, браћу или сестре. После три дана, сте већ пријатељ са: Јоргосом, Никосом или већ које име носи ваш нови „френд за читав живот”. Који ће вас и заиста посетити у зимском периоду, у захукталом и под снегом ушушканом Београду, не би ли вам донео поздраве своје фамилије, али и слане срделе, маслиново уље и наравно флашу чувеног „Муската са Лимноса”.

         Управио то, да се после три дана, сви знате на корзоу, да газде ресторана, са љупким црвено или плаво– белим карираним столњацима, знају ко сте и одакле сте. Да вам локални сладолеџија,  и не питајући, ставља у корнет, или на кекс, омиљене кугле сладоледа, су сећања на које имате право, и увек изнова трагате за њима. Ипак, одмор, као из наших сећања, постоји и сада, на једном малом вулканском острву, у северном делу Егејског мора, „испод” Тасоса и у близини Халкидикија, на средокраћи  између обала Грчке и Турске, а зове се Лимнос.

         Лимнос је мало острво, са свега 17 хиљада становника, а красе га  дугачке плаже, заклоњени заливи и панорама вулканских стена, украшена малим брдима и традиционалним селима, са живописним каменим кућицама. Историја каже, да је још од 800. године, пре нове ере, острво било насељено Трачанима, када су га освојили Грци. Занимљивост је да је било покоравано од свих сила историје, како су се смењивали: Персијанци, Римљани, Венеција и Турска да би након  ратова на Балкану, коначно ослобођено и припојено Грчкој. Нека вас не заварају огољени, помало месечеви пејзажи, са фотографија на интернету, јер зеленила и мноштво маслињака, као и насада поморанџи али пре свега винове лозе, има у изобиљу. Тако је локални мускат са Лимноса (вино уз додатке смокава и нараџи), постало заштитни знак овог сјајног острва.

(Опширније у нашем штампаном издању)

 

Д.К.–И Фото: „Одеон ВТ”