Društvo


ТАЈНИ ТОВАРИ КОЈИ
УГРОЖАВАЈУ СРБИЈУ

На границама и унутра наше земље илегалним кријумчарењем баве се текстилна мафија, наркомафија, дуванска мафија, нафтна мафија, ауто мафија и мафија за трговину људима
01 sverc

Да је лето на прагу, показује заплена око седамсто женских купаћих костима и доњег веша, скривених у кабини једног камиона који је улазио у земљу на граничном прелазу Хоргош. Цариници су 25. маја 2017. године детаљном прегледу скенер-уређајем подвргли камион зрењанинских регистарских ознака, чији је возач за царињење пријавио више од 18 тона различите робе – материјала за израду релеја, амбалаже и различитог алата из Немачке, рекавши да сем тога нема ништа више што би пријавио за контролу.

       Међутим, пошто се камионска кабина скенером не снима, цариници су је прегледали на уобичајан начин. Тада је на горњем кревету пронађено шест пластичних врећа пуних дводелних купаћих костима, женског доњег веша, грудњака и топова ради даље препродаје.

- У прошлом веку наша земља је била транзитно подручје за кријумчарење разних роба тајним каналима са истока на запад, који су сви цариници света, па и наши називали Балканска рута. Првих година 21. века, међутим, Србија је постала тршиште за пласман кријумчарене робе, па и људи, што је за последицу дало стварање организованих криминалаца и мафија, који се баве илеганим прометом гардеробе, свих врста наркотика, цигарета, нафте, аутомобила, хране, па и људи – сазнали смо у Управи царина Србије.

     Кријумчари за унос и износ својих тајних товара шверцоване робе и људи користе званичне граничне прелазе Србије, затим аеродроме у Београду и Нишу, „зелену границу” кроз њиве, ливаде и шуме, реке, језера и друмове, али и курирску службу и агенције брзе испоруке поште. Стручњаци Одељења за сузбијање кријумчарење при Управи царина, царински обавештајци и оперативци из искуства говоре да се највише кријумчара и њихове робе и људи открива се сваке године на граничним прелазима Градина према Бугарској, Хоргош према Мађарској и Батровци према Хрватској. Последњих година кријумчарење је појачано и преко Аеродрома „Никола Тесла” у Београду.

         - Кријумчарење гардеробе, наркотика, дувана и цигарета је брз и јако исплатив посао и зато поприма све масовније размере. Овај бизнис се – објашњавају нам цариници - заснива на разлици у ценама те робе на страном и нашем тржишту, која је довољно велика да покрије трошкове кријумчарења и донесе велики профит организованим шверцерима.

(Опширније у нашем штампаном издању)

МАРКО ЛОПУШИНА