Društvo


Gondolom iznad
Zlatibora

02 zlatibor

Ova gondola će predstavljati novu, a svakako i najveću turističku atrakciju jugozapadne Srbije, jer će devet kilometara dugom vazdušnom trasom povezati centar Zlatibora sa Ski-centrom „Tornik“, preko Ribničkog jezera, na kojem će se nalaziti međustanica.

         Skijaše, turiste, avanturiste, izletnike, a ,naravno, i lokalne ljubitelje panoramskog pogleda na rodni kraj, prevoziće 55 kabina urađenih po najvišim tehničkim standardima, koje mogu da prime do deset osoba. Prva takva kabina već je dopremljena na Zlatibor, pa su svi „akcijaši“ imali prilike da je vide 11. februara, a oni koji su propustili ovaj događaj, moći će da je pogledaju na Sajmu turizma u Beogradu, od 22. do 26. februara.

         Inače, kompletna instalacija za ovaj izuzetan i vrlo kompleksan projekat urađena je u saradnji sa francuskom kompanijom „Pomagalski“, u skladu sa svim standardima zaštite životne sredine i poštovanje svetskih ekoloških standarda. To je i očekivano, ako se zna da Čajetina pretenduje da postane prva ekološka opština u Srbiji. 

         Podsećanja radi, Opština Čajetina je izgradnju gondole, koja je njihov najveći turistički projekat u poslednjih sto godina, uvrstila u svoj dugoročni plan razvoja još 2007. da bi, nakon niza drugih proceduralnih, pravnih i tehničkih koraka, pre dve godine osnovala i Javno preduzeće „Grad gondola“ Zlatibor, koje će rukovoditi izgradnjom. „Gold gondola Zlatibor“ je investicija vredna 13 miliona evra, a finansiraće se isključivo iz budžeta Opštine Čajetina, sa idejom da u narednih deset godina Zlatibor i okolina ostvare deset miliona turističkih noćenja i milion posetilaca godišnje.

Radnu akciju, koja je okupila više od hiljadu volontera iz svih zlatiborskih sela, iz Užica, ali i drugih krajeva Srbije, otvorio je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović. Pored zadovoljstva što je radna akcija okupila tako veliki broj volontera i što počinje realizacija projekta koji će preporoditi Zlatiborski okrug, Stamatović je i ovom prilikom istakao svoje nezadovoljstvo što nadležna ministarstva već dve godine, kako je naglasio, opstruišu izgradnju „Gold gondole Zlatibor“ i odlažu rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na njenoj budućoj trasi.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

S. Lazarević