Društvo


IMAMO LI PROBLEM
S PAMĆENjEM

Aktuelno politika

U predizbornoj groznici smo već nedeljama bili. I umesto da,  kao u slučaju ovogodišnjeg gripa, visoku temperaturu zameni iscrpljenost, upali smo u –delirijum!

U ekstazu nas je sve, od građana preko stranačkih lidera i aparatčika do analitičara i „analitičara“  u noćnim satima, takoreći u snu, uveo „Sputnjik“ vešću da je predsednik Republike Tomislav Nikolić odlučio da se ponovo kandiduje za funkciju koju će, inače, obavljati do 31. maja.

Razum nalaže da sami sebi postavimo pitanje: u čemu je drama kad svaki punoletni državljanin Srbije ima pravo da bira i bude biran i zašto bi onda to ustavno pravo bilo uskraćeno i Nikoliću,  pa makar on bio i (aktuelni) predsednik države?! Kome god zakon dozvoljava da uđe u izbornu trku, ako želi, neka i trči i, bez obzira šta on mislio o tome, za pobedu se ne pita on – već birači!

Ali daleko je Srbija od takvog načina razmišljanja, posebno kad se u izbornom zapletu nađu kumovi, politički sinovi i očevi... Sigurno  je da je Srpska napredna stranka na čelu sa Aleksandrom Vučićem  otezanjem da saopšti ime svog kandidata na predsedničkim izborima unervozila ne samo opoziciju, već još više zaposlene u zdanju na Andrićevom vencu. Poklopac na ekspres loncu se podigao kada je uoči  proslave Dana državnosti stigla vest da je Predsedništvo SNS-a jednoglasno donelo odluku da kandidat te stranke na predsedničkim izborima bude Aleksandar Vučić. Nikolić nije lično najavio ponovnu kandidaturu, ali nije ni demantovao onu „Sputnjikovu“ vest.

Zašto bi se Nikolić ponovo kandidovao u atmosferi kada ga ni njegovi dojučerašnji najbliži saborci u stranci ne podržavaju, jedno je od prvih pitanja koje se nameću? Prema do sada raspoloživim informacijama, ponudu za njegovo nekandidovanje, Nikolić je doživeo kao još jedno u nizu poniženja koje su mu priredili „mangupi iz sopstvenih redova“. Sve dosadašnje ”packe”, a nije ih bilo malo u proteklih pet godina, stoički je podneo, ali i (s)trpljenju jednom dođe kraj. Eto dokaza da su i političari ljudi od krvi i mesa, a ne proračunate mašine kako ih često doživljavamo.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

M. STAMATOVIĆ