Društvo


KREDITI ZA
TREĆE DOBA

03 krediti za stare

- Prestari ste za kreditnu karticu - rekao je službenik banke penzionisanoj učiteljici, udovici  Džin Odrit koja je upravo ušla u devetu deceniju života.

         Džin je bila nezadovoljna odgovorom, jer u toj banci ima račun čitave dve decenije, čak i ušteđevinu, a pri tome nema nikakvih dugovanja ni kod te ni kod bilo koje banke, niti kredit, i uz to njena godišnja penzija premašuje 50.000 funti,  što je nekoliko puta više od minimalnih godišnjih primanja koje banke zahtevaju da bi izdale kreditnu karticu. Rešila je da okuša sreću kod drugog službenika, smatrajući da prethodni nije pažljivo razmotrio njen zahtev. I – dobila je isti odgovor. Uporna bivša učiteljica pozvala je „Telegraf“ i požalila se na diskriminaciju – zbog godina. Novinari britanskog lista su pozvali banku, „pritisli“ i gospođa Odrit je dobila kreditnu karticu i plus 50 funti kao kompenzaciju, odnosno kao izvinjenje.

         Ne samo banke  u Velikoj Britaniji, već u celoj Evropskoj uniji su posle izbijanja ozloglašene SEKE (svetske ekonomske krize) pooštrile uslove za davanje kredita u bilo kom obliku, posebno stambenog i posebno za starije osobe. Danas su banke po tom pitanju znatno relaksiranije. Razlog nije samo u oporavljenim ekonomija, već što su uzele u obzir da je stanovništvo sve starije i da baš u populaciji takozvanog trećeg doba leži neiskorišćeni potencijal. Kad je reč o Velikoj Britaniji, ona već ima dvanaest miliona stanovnika starijih od 65 godina. Tako je, uzimajući u obzir i činjenicu da se starosna granica za penzionere, bez obzira na pol, pomera na 67 godina (usklađivanje će trajati od 2026. do 2028. godine, a kod nas će 2032. i žene i muškarci ići u penziju sa navršenih 65 godina), najveća britanska banka „Halifaks“ i najveći davalac stambenih (hipotekarnih kredita) baš za ove kredite podigla je starosnu granicu za otplatu poslednje rate na 80 godina. Iako je do skora ta granica bila za većinu banaka 70, podstaknute potezom najveće, sada već ima banaka koje stambene kredite, s kamatom koja se kreće oko tri odsto godišnje, daju sa rokom otplate do 85 pa čak i 89 godina! Interesantno, slova na ovom papiru se još nisu ni osušila, a na britanskom finansijskom tržištu oglasila se banka koja rok za otplatu stambenog kredita podiže na - 95 godina. Očigledno da je licitacija i nadmetanje banaka tek počelo pa, bar u Britaniji, nikoga više neće začuditi vest i da se rok za isplatu poslednje rate podigne i na sto pa i više godina.

         Na Balkanu je situacija, ipak, zategnutija. Internet pretraga kaže da je starosna granica za isplatu stambenih kredita u Hrvatskoj podignuta na 75 godina, dok su pojedine banke za takozvane penzionerske nenamenske (keš) kredite podigle starosnu granicu za isplatu poslednje rate na 84 godine. Tako banke, bez instrumenata osiguranja, nude kredit u iznosu od 150 do 3.000 evra sa fiksnom kamatnom stopom manjom od sedam odsto na rok otplate od deset do 24 meseca.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

M. STAMATOVIĆ