Društvo


Miljenik patrijarha
Germana

Bio je glavni urednik „ Pravoslavlja“, novina Srpske patrijaršije, od 1983. do 1990. godine, a potom bezmalo tri decenije, od osnivanja, prvi je čovek „Dobročinstva", Pokloničke agencije SPC. Za knjigu „Carigrad - oko Vaseljene“ Vaseljenski patrijarh Vartolomej mu je uručio pozlaćeni medaljon sa svojim likom
01 dragan lukic

Ime teologa Dragana Vukića našlo se na spisku dobitnika Vukove nagrade za 2016. godinu. Iz bogate biografije evo samo nekoliko podataka. Još kao student Bogoslovskog fakulteta, 1977. godine, predstavljao je Srpsku pravoslavnu crkvu na Konferenciji o pravoslavnom bogoslovskom obrazovanju u Ženevi. Tri godine kasnije, 1980, učestvovao je na generalnoj Skupštini Sindesmosa ( Savez pravoslavne omladine sveta) u Finskoj, autor je jedne i pri kraju druge knjige, u Hilandaru i Svetoj zemlji bio je više od sto puta, razvijao je veze sa Srbima u Mađarskoj, držao Svetosavsku besedu u Budimpešti, kao delegat Svetog arhijerejskog sinoda SPC učestvovao je u radu konferencija „Poklonička putovanja“ u Moskvi, a potom u Kijevu... 

Šta za Vas znači Vukova nagrada koja Vam je nedavno uručena?

         - Samo saznanje da nagrada traje od 1953. godine i da je jedna od najuglednijih u našoj zemlji, ispunjava me i čini srećnim. Nagradu su do sada dobili, između ostalih: Ivo Andrić, Desanka Maksimović, Vladeta Jerotić, Ljubomir Simović, Matica srpska, Narodno pozorište…. Nagradu je dobila i pokojna mati Fevronija, igumanija Pećke Patrijaršije. Saznanje čije ime nagrada nosi i sa kim ste u društvu je ne samo čast, već i obaveza da dalje radite na opštu korist srpskog naroda.

 To Vam nije prvo priznanje? 

         - Primio sam još jedno, meni vrlo drago i značajno priznanje. Godine 2001. dobio sam „Turistički cvet“ kao najbolji turistički vodič.  Nagradu je dodelila Turistička organizacija Srbije. Prvi sam dobio tu, te godine ustanovljenu nagradu i tim mi je draža.

Bili ste novinar i urednik, pa otišli u pisce ...

         - Bio sam urednik „ Pravoslavlja“- novina Srpske patrijaršije, od 1983. do 1990. godine. Uređivao sam ga sa velikom ljubavlju i odgovornošću. Uživao sam podršku tadašnjeg patrijarha Germana. Imao sam čast da „zanat učim“ od prethodnog urednika, protođakona Raše Rakića. Posebno sam ponosan na jubilarni broj posvećen 800. godišnjici manastira Studenice koji je izašao u tiražu od 60.000 primeraka. Sjajni autori su napisali tekstove za taj broj. Među njima su i profesori  dr Đorđe Trifunović i profesor dr Ivan Đorđević, koji su mi i pružili veliku pomoć oko tog izdanja.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

O. RADULOVIĆ