Društvo


Mogu, i već
je menjaju

01 zene

Vozeći se na konferenciju „Uticajne žene“ čiji je slogan „Mogu li žene da promene Srbiju“ profesorka Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture razgovarala je sa svojim savetnicima o ravnopravnosti polova u Srbiji. I savetnik i savetnica  su bili mišljenja da jednakost polova u svim segmentima društva nije  veliki problem u Srbiji. Savetnik je ministarku podsetio na reči Dositeja Obradovića s kraja 18. veka  da nema napretka dok se žene ne obrazuju.

         - Da, ali savetnik je zaboravio da su žene tek posle trideset godina prestale da budu spaljivane na lomači u Evropi – nastavila je priču iz automobila dr Mihajlović, kojoj je pripala čast da otvori konferenciju „Uticajne žene“ u beogradskom hotelu „Metropol Palas“. - Srbija je kroz svoju istoriju iznedrila sjajne žene, heroine, poput Sofije Jovanović, koja je u balkanskim i Prvom svetskom ratu dobila trinaest odlikovanja, Milunke Savić za podvige u istim ratovima takođe višestruko odlikovane, Marije Bursać, prve žene narodnog heroja u Drugom svetskom ratu, Jelisavete Načić prve srpske arhitektinje, Drage Ljočić, prve srpske lekarke, Mileve Ajnštajn... Pokazalo se takođe kroz istoriju da su žene istupale u kriznim situacijama, a posle se povlačile. Pokazalo se i da kad je muškarac uspešan vole ga i žene i muškarci, a kad je žena uspešna ne vole je ni žene ni muškarci. Njihov uspeh se doživljava gotovo kao anomalija. A jedna studija kaže, da bi do 2050 godine rast BDP-a u Srbiji bio veći za četiri odsto ukoliko bi se žene više uključile u biznis.

         Nadovezujući se na uvodnu reč ministarke, državni sekretar za rodnu ravnopravnost u  Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Nenad Ivanišević istakao je neke od mnogih akcija i podsticaja za žene, koje, kako je rekao treba da idu u korak sa muškarcima, a ne iza njih.   Državni sekretar je podsetio da je u januaru 2016. godine Vlada Srbije usvojila Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost za period  od 2016. do 2020. sa Akcionim planom do 2018 godine.  Podsetio je i da podaci Nacionalne službe za zapošljavanje govore da je u mere aktivne politike zapošljavanja tokom prošle godine bilo uključeno skoro 78.000 žena, što predstavlja 52,9 odsto od ukupnog broja uključenih u te mere.  S druge strane, „ministarstvo za ljude“ obezbedilo je poseban podsticaj za žene žrtve nasilja za poslodavca ako žrtvu zaposli, i za samu žrtvu ako želi sama da pokrene posao.

         Diana Gligorijević, izvršna direktorka marketinga kompanije TeleGrup i predsednica Kluba prvih žena smatra da bi za bolji položaj žena ne samo u Srbiji, već i u regionu trebalo raditi na umrežavanju sa sličnim klubovima iz zemalja u okruženju, te da se nada da će sledeće godine ova konferencija imati regionalni karakter.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

MILICA STAMATOVIĆ Snimio VLADIMIR MARKOVIĆ