Društvo


Most
razdora

01 kosovo zid

Od juna 1999. godine glavni gradski most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici uvrstio se, po lošem, među najpoznatije u svetu. Rame uz rame sa Golden gejtom, mostom na reci Kvaj, mostarskim mostom, mostovima na Seni u Parizu, onima na Temzi u Londonu.... Od 1999. godine, od dolaska međunarodne vojne i civilne misije, most na Ibru bio je poprište brojnih sukoba Srba i KFOR-a - na jednoj strani i Albanaca - na drugoj u njihovom nastojanju da nasilno uđu u severni deo grada i proteraju Srbe.

         U nešto dužoj od decenije i po burnoj istoriji mosta na Ibru u podeljenoj Kosovskoj Mitrovici, građevina nad rekom je do danas ostala osvedočeni barometar odnosa Srba i Albanaca i pokazatelj ukupne situacije na Kosovu i Metohiji. Most je daleko od onih Andrićevih „mostova koji spajaju obale reke, ljude, skraćuju puteve i predstavljaju lepotu jednog grada”. U stvarnosti, most na Ibru je kao Kineski zid podelo grad na južni – albanski i severni – srpski deo Kosovske Mitrovice. Obale reke u ovom gradu su kao nikada udaljenije !?

         U blizini mosta, 9. aprila 2015. godine, izboden je mladić srpske nacionalnosti S.N. (17) i to je bio 120 incident na ovom mostu od juna 1999. godine. Apsolutno sve incidente izazvali su isključivo Albanci !

U sećanju Srba je 13. februar 2000. godine kada je više od 40.000 Albanaca krenulo sa južne strane, pod sloganom „Marš mira” da nasilno uđu u severni srpski deo grada! Na mostu se u trenutku napada nalazio kontingent Kfora sa oklopnim transporterima u pet redova koji je suzavcem, šok i dimnim bombama i gumenim mecima sprečio nasilni ulazak Albanaca u srpski deo Mitrovice.

         Srbi su na ulazu na most 16. septembra 2011. sa severne strane izručili nekoliko kamiona peska i kamenja stvarajući barikadu . Iz južne Mitrovice na stotine Albanaca je tada kamenjem sa barikade zasipalo žitelje severne Mitrovice. Kosovska policija, Euleks i Kfor sprečili su veću eskalaciju sukoba.

         Epilog demonstracija, povodom pravljenja ''Parka mira'' 22. juna 2014, sa severne strane mosta, je najmanje 23 povređenih, od kojih je 13 policajaca, nekolicina albanskih demonstranata, ali i dva albanska novinara. Zapaljena su četiri vozila, od kojih dva džipa Euleksa, jedan džip Unmika i jedno policijsko vozilo interventne jedinice Rosu. Uhapšeno je pet Albanaca demonstranata.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

Tekst i fotografije: Zoran Vlašković