Društvo


Nagrada čuvarima
pravoslavlja

01 orden sv save

Kada je 27. maja crkva posvećena Svetom velikomučeniku Dimitriju u selu Bajčetina kod Kragujevca, koju je sagradio Tomislav Nikolić sa porodicom, zablistala na obroncima Gledićkih planina na grudima predsednika Srbije kao ktitora SPC zasijao je Orden Svetog Save. “Ovaj divni hram podiže čovek rođen u ovom selu. Učinio je dobro delo, podigao hram bogu živome, hram koji će okupljati narod naš pravoslavni”-rekao je tom prilikom patrijarh srpski Irinej.

     Najveće odličje Srpske pravoslavne crkve dobila je i Dragica Nikolić, kao drugi ktitor hrama. 

     - Orden Svetog Save je prvi među ordenima SPC i, izvan svake sumnje, najvažniji, koji je postao opšte-društveni autoritet. Orden je postao instiucija koju izuzetno poštujem. To je javno priznanje koje dodeljuje drevna i poštovana institucija hrišćanske zajednice i srpskog naroda posebno, kojim se nagrađuju dela i poduhvati koje je država, proglašavajući odvojenost od Crkve, ne doživljava kao opštedruštvene - kaže Dragomir Acović, stručnjak za odlikovanja.

     Ustanovljen je 1985. godine kada je povodom obeležavanja 800 godina od rođenja srpskog sveca Svetog Save tadašnji patrijarh srpski German i Srpska pravoslavna crkva institucionalizovali najviše crkveno odlikovanje, koje je dobilo ime Orden Svetog Save. Orden je ustanovljen u tri stepena: prvi stepen je bele, drugi, crvene i treći plave boje.

  • -Na aversu medaljona nalazi se ikona Svetog Save, okružena ovalnim prstenom na kome se nalazi natpis „Svojim trudom postigao je sve“ na crkvenoslovenskom jeziku. Oko medaljona je postavljen emajlirani malteški krst sa krakovima belo-plave boje. Između krakova postavljeni su pozlaćeni dvoglavi orlovi sa krunom – objašnjava nam Dragana Šundić iz Sidneja, dobitnik ovog visokog crkvenog priznanja za svoje patriotske i humaniterna aktivnosti na Petom kontinentu.

       Odlikovanje dodeljuju Sveti arhijerejski sinod SPC, mitropolije i eparhije duhovnim i svetovnim licima za naročite zasluge za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod. U vreme kada se 2015. godine navršilo tri decenije od ustanovljenja ovog vrhunskog priznanja i znamenja, koje dodeljuje SPC, uručena su pet Ordena Svetog Save. Prvo je na Vidovdan u porti manastira Gračanica Orden Svetog Save drugog reda uručen predstavnicima Humanitarne organizacije "Srbi za Srbe". Odlikovanje je dodeljeno za  dugogošnji dobrotvorni rad i pomoć srpskom narodu širom Srbije i Balkana. Iz ruku patrijarha Irineja, primio ga je predsednik ove humanitarne organizacije Igor Rašula. Potom je u avgustu Branislav Petrović, odlikovan Ordenom Svetog Save trećeg reda.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

Marko Lopušina