Društvo


Oaza snage
i lepote

04 studenti

Iznenada, između malo kiše, pa malo sunca, dunu vetar ničim izazvan i podiže najlon iznad improvizovanog studija. Poskočiše mladi izveštači, pritrča još nekoliko studenata, uplašiše se svi da ne propadne prenos važnog događaja. Dan je studenata, četvrti april, a na platou u novobeogradskom Studentskom gradu užurbano teku pripreme za centralnu svečanost.

         Za stolom nedaleko od studenata novinara sedi Jovan Mitić, legenda ovog doma. Četiri decenije je proveo u najvećem univerzitetskom domu na Balkanu. Kao student, pa onda na funkcijama. Najviše kao upravnik. Bubica mu na reveru, interesuje mlade reportere mnogo toga o minulim vremenima. Malo dalje sedi i Dragana Vujačić, pomoćnik direktora Studentskog centra “Beograd”. Priča da u 14 studentskih domova, na šest beogradskih opština, ima mesta za oko deset i po hiljada akademaca, da od tog broja bezmalo polovina (4.600) živi u Studentskom gradu. I još mnogo toga ona zna o beogradskim domovima, no, veli, neka priču o “Studenjaku” kroz obilazak ispriča njen kolega, a naš domaćin Dragan Vujić.

         Gospodin Vujić je takođe pomoćnik direktora Studentskog centra “Beograd”, ali je zadužen i za bezbednost domova.

         - Studentski grad više nije samo dom, on je pravi kampus, jer studenti ovde zadovoljavaju sve svoje potrebe, pre svega one vezane za učenje, a onda i druge aktivnosti–priča dok prilazimo najpopularnijem objektu-čuvenoj menzi.

         Na stepeništu kao u mravinjaku. Jedni silaze, drugi se penju. Gužva je, danas su svi u domu, jer nema predavanja. Spavanjac i razvlačenje u krevetu do jedanaest sati, kada počinje ručak, a onda juriš na jelo. I dalje je popularna borba za “prvu kašiku menze”. Posle se stvore redovi. Studenti na budžetu dnevni bon za tri obroka plaćaju samo 171 dinar (doručak 40, ručak 72, večera 59). Njihovim žargonom rečeno-džabalesku.

         -I smeštaj je usklađen sa celokupnom situacijom u društvu– nastavlja naš domaćin - otvarajući vrata Trećeg bloka, jednog od četiri paviljona koliko čine “Studenjak”.- Za sve domove u Beogradu smeštaj je podeljen u četiri kategorije i cene se kreću od hiljadu dinara mesečno u četvorokrevetnoj sobi četvrte kategorije do 1.930 dinara u dvokrevetnoj sobi prve kategorije.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

O. RADULOVIĆ Foto: Vladimir MARKOVIĆ