Društvo


OBELEŽEN
VIDOVDAN

01 vidovdan

„Dve najveće vrednosti: nezavisnost i slobodu Srbije i njenih građana, moramo da branimo i čuvamo, jer smo mi svoju slobodu osvojili, a ne dobili od velikih sila“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Kruševcu na obeležavanju Vidovdana, odnosno 628 godina od bitke na Kosovu polju. On je istakao da današnji Vidovdan mora da postane dan kada ćemo krenuti da učimo o sebi: ko smo, odakle smo, da li smo bili samo žrtve ili smo i mi negde pogrešili.

         Državna ceremonija je održana kod Spomenika kosovskim junacima u centru Kruševca, gde su položeni venci i odate državne i vojne počasti. Prethodno je u Crkvi Lazarici služena Sveta arhijerejska liturgija, a nakon nje i parastos za sve srpske vojnike pale od Kosovskog boja do danas.

         I u Gračanici na Kosovu i Metohiji obeležen je ovaj dan. Patrijarh srpski Irinej je u besedi nakon vidovdanske Liturgije u porti Manastira Gračanica, rekao da svaki grumen kosovske zemlje govori o stradanju, dodajući da „gde je stradanje, tu je i vaskrsenje“.

         I kod spomenika na Gazimestanu okupili su se Srbi da obeleže ovaj datum. Srpska zastava vijorila se visoko, ali su uz nju bile primetne i zastave Rusije i Grčke.