Društvo


Peglaj,
rode!

03 peglana kobasica

I ove zime u Pirotu se okupilo više hiljada ljubitelja tradicije i  dobrog ukusa iz: Bugarske, Srbije, Makedonije...Povod  je već poznat. U  tom gradu na Nišavi pravi se već vekovima posebna vrsta kobasice.

 “Vreme je izgužvano i zato treba sve ispeglati”, rekao je  pri svečanom otvaranju 5. Sajma pirotske peglane kobasice, stalni  promoter-voditelj  Zoran Kesić, dodavši da je svake godine ovde i još ne zna da li je to zbog  magičnog svojstva kobasice ili prijatelja koje je vremenom ovde stekao.  Promoter Sajma je bio i Igor Blažević - Prljavi  inspektor Blaža, kome je  Kesić  predao „kalauz  grada“:

- Narednih godinu dana ja sam čuvar ovog ključa i poručujem Piroćancima  da ih neću  izneveriti. Kažu da je  peglana afrodizijak, probao sam i već je dala rezultate– rekao je u svom stilu inspektor  Blaža.

Ni gradonačelnik Pirota, mr Vladan Vasić, nije krio zadovoljstvo što  Sajam promoviše  još jedan  pirotski brend: “Peglana je postala brend sama po sebi. Imamo zadatak da je što više promovišemo.“

         Jednu od  najznačajnijih uloga  u promovisanju i  uspehu peglane  kobasice ima i direktor Turističke organizacije Pirot, Bratislav Zlatkov, koji podacima objašnjava zašto je i ovogodišnji sajam uspeo: “Bila su 43  proizvođača pirotske peglane kobasice, 15 vinarija i šest mlekara iz Srbije. Interesovanje posetilaca je, kao što ste videli,  veliko.

         Formirano je u Pirotu i Udruženje proizvođača pirotske peglane  kobasice. Predsednik Udruženja Marjan Savić kaže da je novina ovog sajma  što je svaki prozvod jasno obeležen markicom i kodom.Ove markice dodeljivala je posebna komisija koja je ocenjivala kvalitet prijavljenih uzoraka peglane.

         Tradicionalni  posetilac  ove retke manifestacije kulinarstva bio  je i  Nenad Gladić,  poznatiji kao Lepi  Brka: „I ove godine sam u prilici  da probam sve uzorke. Inače, mislim da sve bolje funkcioniše nego ranijih  godina.“

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

Boban Mitić