Društvo


Preko mosta
do vojske

Aktuelno kosovo

Taman smo prestali da se zamajavamo sa eksterijerom i enterijerom voza koji je na Mali Božić trebalo da prvi put posle osamnaest godina putnike iz Beograda preveze do Kosovske Mitrovice, kad poče novo – zamajavanje! Iznenada, kao i ono prvo. „Slavu“ voza zamenile su opsežna i detaljna izlaganja o tome kako će izgledati novo lice čuvenog mosta na Ibru koji deli severni (srpski) od južnog (albanskog) dela grada. Te, potporni zid koji je izgrađen sa severne strane mosta, čija visina je procenjivana od 90 do 190 santimetara, koji je bez narodnog talasanja ekspeditivno srušen, zameniće neki zidić koji će dva-tri metra biti pomeren prema nekoj strani. A biće tu i biciklistička staza, pa i stubići koji će funkcionisati po sistemu „sad ga vidiš, sad ga ne vidiš“...

         Razbetoniranje i kinđurenje je naredila Evropska unija i džentlmenski za to svoje retuširanje kosovsko-mitrovačke stvarnosti odrešila kesu za 1,2 miliona evra. Pod eufemizom da je 21. vek, vek slobodnog protoka ljudi, kapitala i robe, a ne zidova i ograda, u senku se stavlja ono što jeste stvarna namera: da se most na Ibru „oslobodi“ od  simbola otpora (betonskog zida, žardinjera) srpkog življa u severnom delu Mitrovice protiv namere albanskih ekstremista da ih proteraju sa tog prostora. Zbog odbrane mosta na Ibru, Oliver Ivanović iza rešetaka još čeka odgovor na žalbu na odluku Euleksovog suda da mora devet godina da robija.

         Po sistemu, hladno-toplo-hladno, u paketu sa renoviranjem mosta iz Prištine su stigle još dve vesti. Naime, najviši zvaničnici takozvane Republike Kosovo su se pismeno obavezali da će najzad pristupi formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), ali i Vojske Kosova. Uvod je tu, ali razrade i zaključka nema. Kako će to oni (Albanci) formirati zajednicu drugog naroda, a da se prethodno o tome taj isti narod ništa ne pita, baš kao ni predstavnici matične države?  I kolika će to vojska biti, čijim novcem će se naoružati, ko će je obučavati  dokle će se prostirati njene ingerencije i, u krajnjem, kako će se zvati s obzirom na to da Rezolucija UN 1244 ne predviđa formiranje kosovske vojske. Ovo su samo  neke od dilema na koje odgovore nisu ni pokušali da daju ni Brisel ni Priština.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

M. STAMATOVIĆ