Društvo


Smeh bez putera
na glavi

Tri generacije porodice Ršumović – slavni pesnik Ljubivoje, njegov sin Vuk, i šestogodišnji unuk Vid – svako od njih ima svoju ulogu u novom serijalu legendarne TV serije za decu: deda je scenarista, tata režiser, a mali švrća jedan od glavnih glumaca. Njima se pridružila i izvrsna glumica Borka Tomović koja je, igrom slučaja, takođe član ove razbarušene familije: ona je istovremeno snaha, svastika i tetka ovoj trojici vickastih mudraca
04 rsumovicii

Fantast, trideset godina kasnije...

         ...dvorac Bogdana Dunđerskog u blizini Bečeja mesto je snimanja novih epizoda “ Fazona i fora”.

         Mrki brka i njegov sin vratili su se na “mesto zločina”!

         Pesnik Ljubivoje Ršumović, za prijatelje i porodicu Mrki, i njegov sin Vuk, tada desetogodišnji dečak u ljubavi sa naukom, počeli su da snimaju emisiju za decu “Fazoni i fore”, 1986. u bečejskom zamku Fantast. Ljuba je pisao viceve, dosetke, pesme i celi scenario, a potom sve to i režirao, dok je Vuk samo...gledao.

         - Ali živo se sećam svega, i Nede Ukraden i Seida Memića Vajte i Neše Leptira i drugih koji su pevali u emisijama – “buni” se Vuk Ršumović (42), uspešni reditelj, a danas i naš glavni pomoćnik u organizaciji ovog komplikovanog porodičnog okupljanja na jednom mestu.

         “Fazoni i fore” počele su da se emituju početkom 1987. i na njima su odrasle sve potonje generacije dece. Nije lako pobrojati tačan broj epizoda jer je serijal imao dve veće pauze u snimanju, pa se selio sa TV Novi Sad na RTS i TV B92 i sada natrag, na RTV Vojvodina, ali verovatno ih do danas ima oko dve stotine. Brojni glumci, pevači, sportisti i televizijske ličnosti prošle su kroz emisiju koja, kako je to Ljubivoje objasnio, “štiti odrastanje dece i brine o njemu”.

         Menjale su se i pričice, rubrike, pa i fore i fazoni i glumci koji nam ih predstavljaju. Od one prve generacije ostali su samo Ljubivoje Ršumović i Mirjana Karanović, jer se od ove sezone i legendarni Raša Popov (83) povukao zbog starosti i bolesti. U novom ciklusu čije se epizode premijerno prikazuju nedeljom od jedanaest, a repriziraju naredne subote poslepodne,  gledamo Mirjanu Karanović u rubrici “Foliranje”, Vuka Ršumovića u “Saradniku Sunca”, Uroša Petrovića u “Zagonetnim pričama” (on je zamenio Rašu Pronalazača), Viktor Savić je junak “Fazoniranja”, Ljubivoje Ršumović vodi nas kroz život Sremskih Karlovaca u segmentu “Oj, Karlovci”, dok Borku Tomović i Vida Ršumovića iščekujemo u delu emisije “Kad sam ja bio veliki”. Njima pomaže čitav niz sjajne dece-glumaca kao što su Andrea Hrček, Gala Beljanski, Aleksa Tubić i drugi, i u ostalim rubrikama, poput: Vesti iz nesvesti, Fazon, Oglas, Šta ću biti u životu...

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

Srđan JOKANOVIĆ Fotografije: Željko SINOBAD