Feljton


Govor ga
koštao glave

04 feljton

Zašto je ubijen Kenedi? Ima teoretičara zavere koji su spremni da se zakunu da znaju zašto je ovaj popularni predsednik Amerike morao da bude ustreljen. A, teorija je napretek. Množile su se u ovih proteklih nekoliko decenija. Jedna od teorija kaže da ga je glave koštao jedan govor. Održao ga je dve godine pre atentata. Pričao je Džon F. Kenedi tog 27. aprila 1961. godine u hotelu „Astorija“ u Njujorku o medijima i tajnim društvima. Napao je tada urednike i novinare, ali i rekao da zna ko vlada svetom. To su stvari za koje su kasnije analitičari rekli da su „opasne po život“ jer se odvijaju iza zavese.
         „Sama reč tajnost, suprotna je slobodnom i otvorenom društvu. I mi smo kao ljudi, po svojoj prirodi i istorijskom nasleđu suprotstavljeni tajnim društvima, tajnim zavetima i tajnim procedurama. Odavno smo odlučili da opasnost od prekomernog i neovlašćenog skrivanja određenih dokumenata daleko nadilazi opasnost koja je u startu dovela do takvih mera“, kazao je  Kenedi. „Tu je i smrtna opasnost od situacije da će potreba za povećanom sigurnošću biti zloupotrebljena od onih koji nestrpljivo čekaju da je povećaju do samih granica cenzure i prikrivanja. To je nešto što ne nameravam dopustiti“, kazao je Kenedi i dve godine kasnije, verovatno provodeći svoje reči u dela, ubijen.
         „Tražim od svakog izdavača, urednika i novinara da preispita svoje standarde i prepozna prirodu opasnosti koja se nadvila nad nama“, kazao je još. „Na globalnom planu smo suprotstavljeni monolitnoj i bezobzirnoj zaveri koja prvenstveno počiva na prikrivenoj nameri da proširi svoju sferu uticaja; na infiltraciji umesto invaziji; na subverziji umesto izboru; na zastrašivanju umesto slobodi izbora; na gerili u noći umesto vojnicima u svetlu dana… to je sistem koji vrbuje ogromne materijalne i ljudske resurse i stvara konstrukciju usko povezane efikasne mašine koja objedinjuje ekonomske, vojne, diplomatske, naučne i političke operacije. Njihove pripreme su skrivene, a ne objavljene. Njihove greške su skrivene, a ne u naslovima. Oni koji se ne slažu s njima su ućutkani, a ne pohvaljeni. Nema glasine, ne govori se o troškovima, niti jedna tajna se ne otkriva“.

         Ali, to nije bio kraj. Ubistvom predsednika Kenedija kao da se nesreća obrušila na celu porodicu. Ubijen je i njegov mlađi brat Robert, američki senator koji se kandidovao za predsednika i to baš u jeku kampanje, 1968. godine. I tu nije bio kraj. I Robertovi sinovi imali su nesrećne trenutke. Džo je doživeo saobraćajnu nesreću u kojoj je jedna njegova saputnica ostala paralizovana. Drugom Robertovom sinu, Majklu, seks-skandali nisu bili strani, a 1997. i trajalo je to sve do njegove 39. godine kada je poginuo. Skijama je udario u drvo na skijalištu u Aspenu.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

Ognjan Radulović