Feljton


Otimanje za
urnu

3 tesla

Incicijative za premeštanje urne su postojale i ranije, ali sve je poprimilo svetske razmere kada je urna postala glavni junak jedne fotografije. Zbilo se to polovinom protekle godine. Najpre je osvanula na sajtu Srpske pravoslavne crkve, da bi se brzinom munje proširila na čitav svet.

Na dvama snimcima vidi se četvoro mladih ljudi kako sede u Muzeju Nikole Tesle, ispred Tesline urne. Četvorka pored urne, među kojima su bili i muzičar Robert Aiki Obri Lov, poznatiji kao Ličens, i voditeljka radija B92 Una Senić, bili su, zapravo, učesnici festivala „Rezonajt“. Na „tviter” nalogu ovog festivala, koji se bavi muzikom, umetnošću, novim tehnologijama kroz koncerte, radionice, i drugim programima, navedeno je, ispod fotografije koja je osvanula na sajtu SPC – da je reč o intervjuu sa muzičarem Ličensom.  U opisu slike na engleskom stoji: „Navođena fantazija ’Prolazak kroz nulu’ sa Robertom Aiki Obri Lovom aka Ličensom - Muzej Nikole Tesle”. Jedini komentar ispod slike je: „Neverovatna seansa“.

Sa komentarom ispod fotografije složila se i SPC. I Srpskoj pravoslavnoj crkvi se učinilo da je seansa neverovatna. Njima, svakako, kao skrnavljenje ovog svetog mesta. Jer, prema crkvenom tumačenju, na „slikama se vidi ’meditacija’ sa evidentnim prisustvom spiritizma, pa i nekromantije”.

Direktor Muzeja Nikole Tesle, Branimir Jovanović, izjavio je tada da koliko god fotografije nekima izgledale mračno, ništa se nedolično u Muzeju nije desilo, niti on smatra da su same fotografije neprimerene.

OGNjAN RADULOVIĆ