Feljton


URNA
RAZDORA

4 tesla

Evo već godinama, kako se približi dan rođenja našeg i svetskog velikog naučnika Nikole Tesle, počne priča o njegovoj urni. Ne prestaju polemike, pljušte argumenti za i protiv toga da li iz Teslinog muzeja treba da se preseli urna u portu Hrama Svetog Save na Vračaru. Priče su različite, iz različitih uglova, različitih izvora, pa se tako Teslina urna našla u trouglu: Muzej – Hram – Grad.

Nedavno su se oglasili oni koji brinu o Muzeju Nikole Tesle. Upravni odbor bio je mišljenja da zemni ostaci našeg najvećeg naučnika treba da budu sahranjeni u Hramu Svetog Save. Podvukli su još da to jeste njihovo mišljenje, ali da o ovom pitanju odlučuje Skupština Beograda.

Mišljenja su još i da je dobra odluka Grada da se 10. jula, na dan Teslinog rođenja, na Vračarskom platou postavi  bronzana bista ovog velikana. Uporedo sa pripremama za tu svečanost, raste interesovanje javnosti o tome da li će tom prilikom biti realizovana i inicijativa koju je Srpska pravoslavna crkva prvi put pomenula 2006. i od tada nekoliko puta ponovila – da se urna s Teslinim pepelom iz Muzeja prenese u portu Hrama Svetog Save. Inače,  Skupština Beograda, koja je odobrila podizanje spomenika na Vračarskom platou, u više navrata je saopštavala da se gradski Parlament nikada nije upuštao u raspravu o eventualnom prenošenju urne.

Priredio: O. RADULOVIĆ