Foto nedelje


Borba sa
vatrenom stihijom

Foto nedelje

Gori Evropa! Možda se nekome ovo učini previše apokaliptično, ali kada se u poslednjih mesec i po dana pogledaju naslovi u medijima, onda i nema drugog zaključka. A, gde gori? Na mnogo mesta. Od Portugalije, Španije, Francuske, Balkana, pa preko Grčke do Turske. Iz tih oblasti neprekidno stižu uznemirujuće vesti. Evo nekoliko naslova, pre nego se više pozabavimo ovim našim prostorima. Dakle „Korzika-požari prete kućama“, „Novi požari u Portugaliji“, „Gori na Peloponezu“, „U Turskoj besne požari na plus 45“...

         U okruženju čini se da je „mrtva trka“ između Hrvatske i Crne Gore. Iz ove dve bivše republike svakodnevno su stizale, a i sada stižu vesti o vatrenoj stihiji. Lete avioni, vatrogasci čine nadljudske napore da spasu što se spasiti može, u pomoć stiže i vojska, volonteri priskaču u pomoć, a stručnjaci polako počinju da prave računicu koliku je do sada štetu načinila vatrena stihija.

         Iako nije teško pretpostaviti otkud toliko požara budući da je toplotni talas dugo već nad ovim prostorom, bilo je onih koji su počeli da sumnjaju da nije baš sve samo zbog visokih temperatura. Pretpostavke da možda neko namerno izaziva požare najpre su kvalifikovane kao teorije zavere, jer, kažu, nadležnima treba opravdanje za preventivno nedelovanje, ali neke vesti su potvrdile da u tome ima istine. Tako je iz Hrvatske stigla sledeća vest: „Šibenska policija uhapsila je pedesetjednogodišnju ženu zbog sumnje da je namerno izazvala sedam požara na području Šibenika. Iz policije navode da je istragom utvrđeno da je ova žena podmetnula požare u periodu od 18. do 23. jula na šest parcela u naselju Dubrava, koji se nisu proširili zahvaljujući brzoj reakciji meštana“. Nekako u isto vreme stigla je i ovakva vest iz Crne Gore: „Uhapšen poljski turista priznao da je podmetao požare“.

         Ni Bosna i Hercegovina nije izbegla ovu katastrofu. Gorelo je, mada i sada ima dima, oko Sarajeva, iznad Mostara, u centralnoj Bosni...Onda se oglasilo i zvanično Skoplje. I oni su se požalili na vatrenu stihiju.

         I dok su stizale vesti iz susedstva i Evrope, a mi nekako u grču ćutali da ne prizovemo zlo, eto vesti iz okoline Kraljeva. Buknuo je požar, krenuli su vatrogasci na teren, a uveče je stigla ovakva vest: “Posle celodnevne borbe sa vatrenom stihijom, jakim vetrom i nepristupačnim terenom u ataru sela Kamenjani i Borovci na obroncima Golog brda u studeničkom kraju, sedamdesetak kilometara od Kraljeva, vatrogasci su uspeli da stave pod kontrolu veliki požar koji je zahvatio oko pedeset hektara borove šume.

         E, taman je tamo sve stavljeno pod kontrolu, kad stiže vest iz Gornjeg Milanovca u kojoj javnost doznaje da gori šuma u okolini Koštunića. Uspeli su vatrogasci da se sa tim izbore, a onda je planulo usred Beograda. „Ogroman dim prouzrokovan zapaljenom suvom travom u Zemunu, zatvorio je Batajnički drum za saobraćaj, a vatrogasci se od jutros bore sa vatrenom stihijom“.

         Fotografije sa svih lokacija su stravične, a ne manjka ni onih na kojima se vidi koliko truda ulažu vatrogasci i dobrovoljci kako bi odbranili šume, domove, pa i živote.

 

O. R.