Foto nedelje


Novo lice
prestonice

Foto nedelje

Ima tome više od dve decenije, ratovalo se na ovim prostorima uveliko, kada mi je na jednoj proslavi kolega iz Tanjuga, čije je ime vreme izbrisalo iz moje memorije, pojasnio kako se prepoznaje oporavak jedne države. A sektor mu je bila privreda. Znao je sve na temu propadanja i oporavka jednog društva. Pričali smo nešto na tu temu, a on se uozbilji: „Kad vidiš velike kranove iznad grada, vidiš raskopane ulice, skidanje asfalta i zamenu tramvajskih šina, zamenu toplovodnih cevi, gasifikaciju, kad vidiš da se fasade rade, a ne samo kreče, znaj da su stvari krenule na bolje“.

         Dugo to nije viđeno posle tih teških devedesetih. A bilo je, baš kao što je i govorio kolega iz Tanjuga, hitnih intervencija i „šminkanja“. Da li je, pitam se ovih meseci dok prolazim gradom, ovo taj pokazatelj o kojem mi je pričao. Zida se, obnavljaju se trgovi, ulice, popravljaju fasade...

         I gradski menadžer Goran Vesić u nekoliko navrata je komentarisao koliko se i šta radi u gradu. Novo lice dobio je Obilićev venac, popločan je taj deo, a uveliko se radi u bezmalo svim ulicama dalje ka Ulici kralja Petra. Kosančićev venac je pravo gradilište, računajući i Fruškogorsku ulicu. U Ruzveltovoj obimni radovi teku neprekidno, slični radovi izvode se i iznad Trga Slavija. Prigradska naselja dobijaju asfalt, kanalizacija se reguliše, stiže gas... Beograd je ovog leta, vidi se to na svakom koraku, jedno veliko gradilište.

 

O. R. Snimio Željko Sinobad