Intervju


Angažman u stranci mi je
oduzeo zdravlje i porodicu

Kao politički nepodobna, dobila je otkaz u kragujevačkoj gimnaziji gde je predavala srpski jezik, a potom, posle petooktobarskih promena, profesionalno se bavila ljudskim pravima, kako u nadležnom ministarstvu tako i u Savetu Evrope. Javnosti je postala poznata kao član Demokratske stranke, njen poslanik, portparol a zatim i potpredsednica. Od pre tri godine je vanstranačka ličnost, a već dve godine ova doktorka filoloških nauka je na čelu uglednog izdavača
01 jelena trivan

„Službeni glasnik“ (S G) je 2015.  na Sajmu knjiga dobio priznanje  za izdavački poduhvat godine, a nedavno je žiri Biblioteke Grada Beograda ocenio da je najbolji izdavač u prošloj godini.

Vi ste na čelu ove izdavačke kuće došli u januaru 2015. Osim na ova dva priznanja na šta ste posebno ponosni?

– Mnogo veća izdavačka preduzeća u mnogo većoj državi kakva je bila SFRJ  kao što su „Nolit“, „Srpska književna zadruga“, „BIGZ“ smatrali bi za veliki uspeh i čast da za dve godine dobiju 27 najprestižnijih književnih nagrada. U oba slučaju koja vi spominjete, u obrazloženju nagrade stoji  da imamo reprezentativna i nagrađena izdanja u svim oblastima nauke i književnosti. Ne postoji nijedan drugi izdavač u Srbiji  koji izdaje knjige od arhitekture, istorije umetnosti, prava, politike do književnosti i filozofije. Pri tom, od kada sam ja došla na čelo S G,  naša izdavačka produkcija je četiri puta manja. Sa četiri puta više izdanja S G  nije bio izdavač godine. Po svim nagradama S G je apsolutno najreprezentativniji izdavač u Srbiji, što samo znači da dobrom selekcijom, kvalitetom i ne prevelikim ulaganjima, bez bezobraznog trošenja novca, možete da dođete do cilja.

S obzirom na takav renome opsedaju li vas novokomponovani i pisci takozvane popularne ili lake literature?

–  Ne. Postoji obostrana svest i razumevanje da niti S G trči za takvim naslovima, niti mu pada na pamet da to radi, niti iko od pisaca takve literature smatra da je S G ime koje bi moglo da proda takav naslov. Naša klijentela je vrlo specifična, ona dolazi po stručnu i elitističku literaturu, a takvi su čak i proizvodi koji se uz knjige prodaju u našim knjižarama. Mi smo se specijalizovali u  intelektualno elitnog izdavača.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

MILICA STAMATOVIĆ Snimio ŽELjKO SINOBAD