Intervju


Do poslednjeg
daha

Između dva prednovogodišnja koncerta, novosadskog i beogradskog, kroz suze i smeh, slavni umetnik nam je govorio o svojim knjigama, pisanju, glumi, prijateljima, detinjstvu...
01 serbedzija

Umoran, pomalo rastresen, emotivan i neopterećen iskazivanjem emocija pred nepoznatim ljudima, Rade Šerbedžija (70) je između dva koncerta, novosadskog i beogradskog, predstavio novo, sa dva poglavlja dopunjeno izdanje autobiografske knjige „Do poslednjeg daha“ ( ova proza štampana je prvi put 2004. godine) i zbirku izabranih pesama „Stranac“. Događaj je uz podršku poštovalaca umetnikove ličnosti i njegovog dela Borke Pavićević, Dejana Mijača i Dragana Kremera i izdavača „Nova knjiga“ iz Podgorice, organizovao zrenjaninski pokret „Novi optimizam“ u beogradskom Medija centru.

         Iako ga je od početka koncerta u Centru „Sava“ delilo samo sedam sati, a već sutradan je sa svojim orkestrom „Zlatni kolodvor“, u kojem svira i njegov sin Danilo, nastupao u Somboru, pa potom, posle samo dvadeset četiri sata u Baču,  Šerbedžija  je o sebi i drugima pričao kao da ima sve vreme svog sveta. U tom, praktično, monologu odgovorio je na gotovo sva pitanja koja su novinari bili spremni da mu postave. Ipak, ko god je hteo još nešto da sazna, ili sa njim da provede koji minut nasamo, spremno mu je, kao u slučaju vašeg reportera, izašao u susret.

         Ovogodišnju seriju koncerata ovaj glumac, poeta i muzičar nazvao je „Uzalud je budim“, po pesmi Branka Miljkovića. Očekivano, publika u Srbiji dugo pamti i raduje se novim romantičnim večerima provedenim sa Radetom i njegovim muzičarima i gostima. Neočekivano strasti su se uzburkale u Hrvatskoj, zbog toga što je Šerbedžija, navodno, uvredio branitelje pa su neki tamnošnji zvaničnici tražili da se njegov koncert u „Lisinskom“ zabrani.    Ipak, koncert, na kome je uz Šerbedžiju zvezda večeri bila njegova prijateljica oskarovka Vanesa Redgrejv, je održan, a hrvatski mediji su o tom događaju izneli pozitivne kritike. Ovog puta Ličanin, od majke Stane i oca Danila, umesto da po ko zna koji put objašnjava šta je rekao a šta nije i da odgovara na pitanja o svom nacionalnom identitetu, odabrao je citat iz „Do poslednjeg dana“ na temu srpsko-hrvatskih odnosa.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

M. STAMATOVIĆ Snimio: ŽELjKO SINOBAD