Intervju


Ja sam žrtva
etničkog čišćenja

Slavni reditelj je ovim ostvarenjem okrenuo novu stranicu u svom životu i zahvalan je glumicama Moniki Beluči i Slobodi Mićalović što su mu u tome pomogle. Unapred se izvinio prvim ovdašnjim gledaocima tog dela ukoliko su previše plakali tokom projekcije
01 kusturica

Deset godina nakon “Zaveta” režiser Emir Kusturica (62) na velika vrata se vratio na svetsku scenu novim igranim filmom “Na mliječnom putu”. Premijerno prikazan na festivalu u Veneciji, gde se pojavio sa glavnim glumicama tog ostvarenja Monikom Beluči i Slobodom Mićalović, film je bio hit i na festivalu u Moskvi i još nekim smotrama širom planete, dok je u Srbiji prikazan samo na festivalu Kustendorf, za mali krug gledalaca. Sada mu je pripala čast da otvori Fest.

         Sniman četiri godine u divno-surovim predelima Trebinja i okoline, “Na mliječnom putu” je emotivna bajka smeštena u nasilni svet ratnika, mafijaša i plaćenih ubica i u njoj se prepoznaju svi oni koji bi u današnje vreme želeli da žive normalno, da žive i da ih drugi puste da žive. Oni puste i suzu, u drugoj polovini filma.

         To i jeste neobično za ovaj film: prva polovina je “klasični” Kusturica, sve ono što ga je proslavilo, razne životne radosti koje promiču ispred nas u bučnom haosu muzike, govora i smeha i u kome su uloge ostvarili i Miki Manojlović i Zoran Cvijanović, pored ostalih. E, tada se taj naivni i nevini svet raspada u vatri i ognju i nastaje novi: jedan sasvim drugačiji Kusturica kakvog nismo ranije znali, samotnjak u bekstvu od razočaranja i zala iz prethodnog života, vođen ljubavlju prema jednoj ženi. Sudbina je tom čoveku, međutim, pripremila brojna iznenađenja, baš kao što je reditelj gledaocima ponudio zagonetku kada je nedavno rekao da je “Na mliječnom putu” njegov “politički testament” i da “više nikada neće snimati igrane filmove”!

         U toploj i prisnoj hladnoći drvenih kuća Drvengrada pričali smo o njegovom novom filmu i tokom razgovora obojica shvatili – “Na mliječnom putu” je ceo njegov život! Čega god se dotaknete iz tog dela, njegov autor je video, probao, doživeo. I osetio, na svojoj koži.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

Srđan JOKANOVIĆ Fotografije: Vladimir MARKOVIĆ i „Rasta film”