Intervju


Svaki džihad
nije rat

Naš sagovornik je jedini islamolog- nemusliman sa ovih prostora koji drži predavanja na islamskim teološkim fakultetima. Na primer u Maleziji
01 intervju jevtic

Doktor Miroljub Jevtić redovni je profesor Fakulteta političkih nauka. Veoma rano je dospeo u žižu javnosti baveći se fenomenom kojim se niko u Srbiji nije bavio - islamom i njegovim posledicama na politički život. Napisao je 11 knjiga  i preko stotinu tekstova za naučne časopise. Prisustvovao je, kao  rukovodilac sesija ili referent, na brojnim naučnim skupovima od Čilea, Argentine, SAD, Engleske, Nemačke, Španije,  Rusije, Libije, Nigerije Turske, Sirije, Irana, Iraka, Indije, Butana, Kine, Japana, Australije...   Pokrenuo je prvi u svetu  naučni časopis „Politikologija  religije“ na engleskom jeziku, koji izlazi već 11 godina. Zahvaljujući tome, rodila se naučna disciplina Politikologija religije koja je na FPN-u Beogradu počela da se predaje  prvi put, i to na čitavom svetu, školske 1993/94. Od tada se proširila na čitavu planetu. Ako podsetimo da se na najstarijem svetskom fakultetu za političke nauke Institutu za političke studije u Parizu predaje

 tek od 2009, na čuvenom masačusetskom institutu za tehnologiju od 2006 . i to ne na osnovnim studijama nego na masteru, onda to nešto govori. Ova činjenica je prihvaćena u međunarodnoj akademskoj javnosti kao tačna. Dakle to je najveći prodor koji je moderna srpska i balkanska društvena nauka napravila od kada postoji. Nijedna naučna disciplina  društvenih nauka se nije začela u Beogradu, sve su unete, a samo ova se iz Beograda proširila u svet. Što je posebno važno, Jevtić je jedini  islamolog  nemusliman sa ovih prostora koji drži predavanja na islamskim teološkim fakultetima. Na primer u Maleziji.

Pojam džihad, džihadisti... već nam je dojadio. Nema medija koji to ne pomene. I kao da svi o tome znaju sve. U stvari, nigde da pročitamo, šta taj pojam znači?

- Potpuno ste u pravu. Ako  pođemo kroz nacionalne biblioteke od Sofije  do  Ljubljane, videćemo  neverovatnu činjenicu da je prva monografija na tu temu  na ovim  prostorima objavljena tek 1989. godine  i da je to bila moja knjiga ''Savremeni džihad kao rat''. I dan-danas ako  Hrvati, Slovenci, pa čak i Bosanci  žele da se iz svetovnih izvora informišu o tome šta je  džihad , to je jedini izbor. Dobar ili  loš , druge knjige nema. Dakle, džihad bi se mogao definisati kao ''sistem svih akcija i postupaka na  individualnom i kolektivnom planu  koji muslimani čine da bi ojačali svoju veru i proširili područje na kome vlada islam''. U tom smislu jasno je da je džihad i  kad musliman uspe da se oženi nemuslimankom i ona pristane da mu rađa decu koja će biti muslimani, ali je isto tako džihad kad država pokrene vojni pohod  prema susednim nemuslimanskim  zemljama da bi u njima uspostavio islamski pravni poredak. To su u našem slučaju bile marička i kosovska bitka. Ali to je  odbrana  muslimanske teritorije od uspostave nemuslimanske  vlasti, kakve su bili  Balkanski ratovi  za oslobođenje.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

Dušica Milanović