Intervju


Unapređen život
sugrađana

Prvi čovek naše prestonice govori o tome šta njegove sugrađene čeka u novoj i sledećim godinama, o sportu, metrou, Prihvatilištu za decu... Seća se i kako je on kao dečak proslavljao praznike i otkriva kako će dočekati 1. januar
Aktuelno s mali

Iako je kao ekonomski i finansijski stručnjak sa renomeom visokopozicioniranog rukovodioca u svetski poznatim finansijskim i savetodavnim kompanijama Siniša Mali  u političkom životu Srbije učestvovao još od početka ovog milenijuma, šira javnost ga je upoznala tek kada je krajem novembra 2013. godine izabran da rukovodi privremenim organom uprave za Grad Beograd. U aprilu 2014. godine, na predlog Srpske napredne stranke, Siniša Mali (46) izabran je za 66. gradonačelnika Beograda. Kraj godine bio je povod da se u razgovoru sa njim osvrnemo na period koji je za nama i saznamo šta žitelje dvomilionske prestonice čeka u godini pred nama.

Koje je tri stvari prestonička vlast, na čijem ste čelu, uradila, a  obeležile su godinu za nama?

- Na prvom mestu, udahnuli smo život građevinskoj industriji, pokrenuli projekte koji su decenijama stajali u fioci, aktivirali zapuštene lokacije. Zatim, druga stvar koju bih istakao jeste razvoj projekta „Beograd na vodi“. Pre nekoliko dana sa premijerom sam stajao na desetom spratu jedne stambene kule. Mnogi nisu verovali u ovaj projekat, ali danas svi vide kako brzo napreduje izgradnja. Ove stvari direktno utiču na treću, a to je bolji svakodnevni život građana, tačnije unapređenje funkcionisanja prestonice na različitim nivoima. Kada to kažem, mislim na nove autobuse, nove zelene površine, unapređenje usluga socijalne zaštite, nove zdravstvene stanice, novu opremu za domove zdravlja...

Čime ste Vi lično nezadovoljni? Šta je moglo i brže i bolje?

- Nisam zadovoljan kojom brzinom su rešena imovinsko–pravna pitanja u vezi sa novim Prihvatilištem za decu, zbog čega i kasni realizacija plana koji imamo za ovu ustanovu. Sve je išlo sporije nego što sam očekivao, ali već do proleća naredne godine deca će imati novu zgradu koja u potpunosti pogoduje njihovim potrebama. Pored toga, nisam najzadovoljniji naplatom karata za javni prevoz i borbom protiv divljih taksista.

Kako teče izgradnja Beograda na vodi? Šta su Beograđani i svi koji posete naš glavni grad već dobili, a šta će iz ovog projekta biti gotovo 2017. godine?

- Započeta je izgradnja četiri objekta – dve velike stambene kule se uveliko mogu videti, jer je njihova izgradnja stigla do 10. sprata, a u toku su iskopi za tržni centar, Kulu „Beograd“ i još jedan stambeni objekat, koji je dodatno ubačen u plan s obzirom na to da je investitor bio zadovoljan tokom prodaje  stanova u prvim stambenim kulama. Stambene kule će biti prvi završeni objekti - na proleće 2018. godine. Naredne godine planiramo i da nastavimo izgradnju Savske promenade, koja je već postala omiljeno šetalište Beograđana, do mosta „Gazela“.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

M.STAMATOVIĆ Snimio: VLADIMIR MARKOVIĆ