Intervju


Vekovi sloge
i podela

Nedavno je iz štampe izašla knjiga „Književnici i politika u srpskoj kulturi 1804-2014“ u kojoj naš poznati sociolog stručno analizira odnos političara i književnika pokušavajući da prodre što dublje u razloge naših sukoba, često i sa pogubnim posledicama
01 dr zoran

Malo je naučnika koji mogu da stanu uz rame sociologu dr Zoranu Avramoviću kada je reč o sociologiji obrazovanja i kulture. Zato su stručnjaci i čitaoci sa nestrpljenjem čekali, a ovih dana i dočekali, da se iz štampe pojavi njegova knjiga „Književnici i politika u srpskoj kulturi  1804-2014“. Kako je na promociji rekao politikolog dr Dragan Simeunović, ova knjiga šalje poruku o večnosti borbe između književnosti i politike i reč je o prvoj sistematizovanoj knjizi na temu odnosa književnosti i politike iz koje može mnogo da se nauči i razume. A pesnik i akademik Gojko Đogo dodao je da ovo nije samo naučno utemeljeno štivo o razmiricama politike i književnosti već i propitivanje o tome koliko se, kada i kako taj odnos utkao u istoriju srpskog naroda. S autorom knjige razgovaramo u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja gde je dr Avramović direktor.

Mnogo Vaših knjiga i radova je na temu obrazovanja i kulture? Koje su Vaše sfere interesovanja i istraživanja?

        - Moja osnovna vokacija je istraživanje nekoliko problema iz ove tri oblasti – kultura, obrazovanje i odnos književnosti i društva. To su tri tačke mog interesovanja. Iz tih oblasti objavio sam veliki broj knjiga, mnogo naučnih i stručnih radova.  I ono što je važno da se naglasi, to nije publicistika, već stručna literatura.

O knjizi reč –dve ?

         - To je studija na kojoj sam radio nekoliko godina. Pratio sam mišljenja naših političara i književnika od Dositeja pa do naših dana. U ta dva veka književnici su imali veliki prostor delovanja, bili su najuticajniji i najbrojniji među javnim ličnostima. Zato su oni važni za istraživanje. Jer, ne treba zaboraviti, mi smo naučnike dobili tek u dvadesetom veku. Ta srpska inteligencija tokom ova dva veka bila je u znaku književnika. Bilo je u ovom periodu i naučnika, istraživača, umetnika, profesora, ali je to bio zanemarljiv broj u odnosu na književnike i zato su oni značajni za razumevanje jednog vremena.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

OGNjAN RADULOVIĆ Foto:VLADIMIR MARKOVIĆ