Kolumna


KNjIGE U
RUKE!

05 knjige

Najznačajnija i najprestižnija manifestacija u jugoistočnoj Evropi, minuli 61.Međunarodni beogradski sajam knjiga, ove godine se odvijao pod sloganom "Knjige u ruke", uz učešće više od 450 domaćih i stranih izlagača. Poruka "Knjige u ruke" nedvosmisleno govori da je uvek pravo vreme za knjigu.  Najveću sajamsku pšriredbu u Srbiji zvanično su otvorili iranska književnica i rediteljka Narges Abjar i direktor Matice srpske, pisac Dragan Stanić.

Zemlja - počasni gost ovogodišnjeg Sajma je bio Iran, u kome se dnevno objavljuje preko 300 knjiga. Iranci su u Beogradu izložili brojna publicistička izdanja, predstavljajući posetiocima ne samo svoje savremeno književno i umetničko stvaralaštvo o kome se kod nas veoma malo zna, već i drevnu persijsku kulturu. Na štandu su se mogli videti izvođenje tradicionalnog epskog pripovedanja uz muziku, kao i radionice posvećene ilustrovanju knjiga, kojima su rukovodili vrhunski iranski ilustratori i kaligrafi, virtuozi tog umetničkog zanata. Pored književnih promocija i izložbi na Sajmu, Iran je u Jugoslovenskoj kinoteci predstavio i svoju svetski poznatu kinematografiju.

DIJASPORA

Ministarstvo spoljnih poslova Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu tradicionalno je priredila svoj štand na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u Beogradu. U vreme trajanja Sajma, na Štandu je organizovano preko tridesetak promocija raznih publikacija, autora, udruženja pisaca, književnih klubova, izdavača, knjižara iz Regiona i Dijaspore. Seriju predstavljanja je otvorio Dragan Jakovljević, pisac i novinar iz Budimpešte,  a posebnu pažnju izazvala je knjiga priređivača Aleksandra Čotrića - "Smeh nije greh", u izdanju Saveza Srba iz Rumunije, koji su predstavili i druga vredna izdanja, kao i svoj rad na širenju srpske kulture u Rumuniji, očuvanju srpskog jezika, tradicije i običaja srpskog naroda u Rumuniji, koji na tim prostorima vekovima živi. Čotrić je istakao: "Najvažniji zadatak matične zemlje jeste redovno održavanje odnosa sa svojim rasejanjem i to putem očuvanja pre svega srpskog jezika, dakle, mlade generacije koje su rođene i koje stasavaju u inostranstvu, potrebno je da znaju svoj jezik i da ga dobro govore. Država stoga pokreće nacionalnu kampanju da se što više dece upisuje u sve oblike školovanja na srpskom jeziku, bilo da je reč o dopunskoj nastavi, o onoj integrisanoj ili nastavi koju organizuju srpska udruženja i klubovi, Srpska pravoslavna crkva." Veliku pažnju posetilaca privukla je izložba albuma sećanja pod nazivom "Velika nada u Velikom ratu - srpski đaci u Francuskoj", a Miroslav Jaćimović, istoričar i saradnik projekta Album sećanja, pozdravio je posetioce i kratkim uvodom ih upoznao sa činjenicama u vezi đačke ekspedicije u Francusku 1916. godine. Na štandu Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, predstavio se i Književni salon "Poezija Stenka" iz Beograda sa kvalitetnim izdanjem književnog zbornika Almanah 2 - "Vrline reči". Almanah 2 je selektovani izbor pesama, priča i aforizama 176 autora iz 16 zemalja, 83 grada, od kojih su njih 44 pisci iz dijaspore, a sudelovalo je i 15 inostranih pisaca. Knjigu su, kao priređivači, potpisali Radinka Stojković i Majo Danilović.

DOMAĆI IZDAVAČI

Ono što je prepoznatljivo od izdavačke kuće „Prometej“ u poslednje tri godine, jeste tema Srbija i Prvi svetski rat. Na ovogodišnjem Sajmu izdato je 10 novih knjiga, što je ukupno 38 knjiga sa tom tematikom. Značajno je spomenuti i knjigu "Srpski školski dan", zato što je u martu 1915, u sali na Sorboni bilo veliko interesovanje publike i naučnih radnika za prezentovanje tekstova o Srbiji tadašnjeg francuskog ministra prosvete, našeg ambasadora Vesnića i velikog francuskog intelektualca Viktora Berara. Zoran Kolundžija, osnivač i urednik izdavačke kuće „Prometej“ iz Novog Sada smatra da je knjiga "Srpski školski dan" prilika da se podsetimo i ne stidimo samih sebe, nego da smatramo da smo ipak jedan kvalitetan narod i dobra zemlja. Tu su i knjige iz oblasti lingvistike, nova knjiga dr Danka Šipke, zatim trinaesto izdanje „Rečnika“  profesora Ivana Klajna, kao i  nastavak sakupljanja podataka o našoj dijaspori – knjiga Marka Lopušine "Srbi u Istočnoj Evropi", drugi tom, kao i njegova popularna knjiga o tome "kako nas Englezi vole i ne vole", pod naslovom "Princ Čarls i Srbi".

Izdavačka kuća „Dereta“ je na 61. Međunarodnom sajmu knjiga svojih 35 godina postojanja obeležila sa 50 novih naslova. Prevedene su knjige svetskih pisaca kao i dela klasične filozofije koja i dalje zauzima značajno mesto u „Deretinom“ katalogu.

 

Milena Taskov Snimio Srećko Stojković