Kolumna


Rio (ne)će
videti najbolje

06 licni stav

Kakve li ironije: naši vaterpolisti i košarkaši, opterećeni u ovom trenutku raznim problemima, učiniće sve da se sa olimpijskog skupa vrate sa medaljama, da bismo na kraju 2016, nažalost, zaključili kako Rio de Žaneiro nisu videli u ovom trenutku najbolji u ekipnoj konkurenciji  – sjajni srpski odbojkaši!

        Mladi Marko Ivović, koji je zvanično proglašen najboljim u Svetskoj ligi 2016. i pred kojim je izuzetna igračka karijera, jer snažno podseća na nekad atraktivnog i briljantnog smečera Ivana Miljkovića, ipak se nada da će naši odbojkaši možda naknadno biti pozvani u Rio de Žaneiro! Naime, domaćini Brazilci iskreno veruju da bi takav potez, bez obzira na važeće propise MOK-a, afirmisao olimpijski pokret i ideju „da Igre pripadaju najboljima”. Nažalost, za takav rasplet su izgledi, objektivno, sasvim mali i graniče se s nerealnim optimizmom. Ali, dok ima nade...

       Kada je 18. jula u podne na aerodrom „Nikola Tesla” sleteo avion iz Krakova sa „momcima od milion dolara” (tolika je nagrada za osvajanje Svetske lige u odbojci), koje je dočekalo nekoliko stotina rođaka, prijatelja i navijača i kada je selektor Nikola Grbić podsetio da je prva zlatna medalja u Svetskoj ligi kovana dva i po meseca napornim radom i spartanskim odnosom prema glavnom cilju. Mnogi reprezentativci su istakli da su pobedničkim putem krenuli iz Kalinjgrada, gde su sa po 3:0 nadigrali olimpijske pobednike Ruse, svetske prvake Poljake i usput ambiciozne Bugare.

     Sve je nastavljeno u Beogradu (pali su Brazilci, inače ubedljivo najbolji sa čak 19 medalja u Svetskoj ligi) i posebno posle vikenda u Teheranu, mnogima je postalo jasno da bi srpski reprezentativci u Krakovu mogli da otvore novu stranicu odbojkaške istorije. To se i dogodilo, kada su Grbićevi izabranici nadigrali u pet setova Italijane, a  zatim u finalu bukvalno deklasirali Brazilce sa neočekivanih 3:0, što niko ne pamti da se do tada ikada desilo. To su učinili posle četiri dana uzastopnih mečeva da bi na kraju, bez obzira na zamor, pokazali najviše i svetu predstavili svoje najsjajnije lice.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

Miša VASILjEVIĆ