Kolumna


Stena s
dva imena

Verovala mu je, i nepoznatom i poznatom. I nikada ga nije javno optužila, ni naružila. Uprkos gorčini koja ju je sve više izjedala nakon razvoda, sve do smrti. Ostala je Mileva Marić-Ajnštajn. Stena s dva imena (ein Stein – jedna stena na nemačkom). Životna saputnica jednog od, verovatno, najblistavijih naučnika u istoriji. U dvadesetom stoleću, svakako. Koliko li mu je u tome pomogla?
Ii red 03 feljton mileva maric 712

Zašto nigde nije upisano ime Mileve Marić-Ajnštajn, neobjašnjivo zaboravljene saputnice Alberta Ajnštajna?
Kao da nije ni postojala u životu i delu naučnika koji je na početku 20. veka izveo kopernikanski obrt u poimanju svekolikog beskraja, koji nas okružuje. Tek poneki nagoveštaj, i ništa više.
Ispredale su se svakovrsne priče da je Mileva Marić, rodom iz Titela, uradila Albertu Ajnštajnu sve proračune za čuvenu teoriju relativnosti. Uobrazilja pojedinaca protezala se dotle da je on smatran slabijim u matematici, što je potkrepljivano srednjoškolskim ocenama.
Devedesetih godina minulog veka odjeknula je kao grom iz vedra neba izjava Avrama Fedoroviča Jofea da pametnoj Srpkinji ni izdaleka nije priznat udeo u potonjoj slavi svoga supruga. Članak je osvanuo u francuskom naučnopopularnom magazinu „Nauka i život”. Ugledni sovjetski fizičar i akademik je 1905. video sva tri epohalna naučna članka Alberta Ajnštajna, na kojima je pisalo Marity (mađarizovano prezime Marić)!

STANKO STOJILjKOVIĆ