Kolumna


Sve je
dobro, ali...

Aktuelno ekonomija

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) obavila je ujedno četvrtu i petu reviziju  takozvanog Aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom što znači da je našoj zemlji ova finansijska institucija stavila na raspolaganje skoro 762 miliona evra.

          Građani su na MMF-ove pohvale dosadašnjim reformskim potezima Vlade i ohrabrujuće prognoze za budućnost ubrzo zaboravili, jer sa MMF-om uvek je bilo „sve je dobro, ali...“  Iza ove tri tačke dođu obično takvi zahtevi da se na pohvale, hteli to građani ili ne, gleda kao na tekst označen fusnotom. Tako je bilo i ovog puta. Odmah pošto je Izvršni bord MMF obznanio reviziju, najava poskupljenja struje, doduše za samo 3,8 odsto ili jedan evro mesečno po domaćinstvu, kako reče ministar energetike Aleksandar Antić, i nova otpuštanja u javnom sektoru i preduzećima, kao i ćutanje o odmrzavanju penzija i plata (premijer Aleksandar Vučić je u svom ekspozeu rekao da će Vlada to pitanje razmatrati krajem godine) učinili su da podatak o rastu bruto društvenog proizvoda iznad tri odsto, ove i sledeće godine, ostane negde u izmaglici.

           Po dokumentu MMF-a, da bi očuvala fiskalnu stabilnost, Vlada Srbije se obavezala da preduzme nove mere na nekoliko frontova. Prvo - da nastavi  smanjivanje troškova za zarade koje se isplaćuju iz državnog budžeta. Od kraja 2014. do kraja marta ove godine, broj zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i zaposlene u lokalnim samoupravama, smanjen je za više od šesnaest hiljada. Ali, do kraja godine tom broju treba da se pridoda još šest i po hiljada otpuštenih ili penzionisanih.

         Sledeće godine na meti će se naći zaposleni u obrazovnom i zdravstvenom sistemu, ali će se u tim sistemima radnici otpuštati na osnovu funkcionalne analize koju radi Svetska banka. Cilj je da se smanji i dalje visoka masa zarada koju apsorbuju ovi sistemi, ali tako da se ugase  nepotrebna administrativna radna mesta, a usluge prema stanovništvu budu bolje i efikasnije. MMF je pohvalio napore Vlade da zavede red u tim sistemima, posebno usvajanje Zakona o platama (u nadležnosti ministarstva koje je vodila Kori Udovički a sada je na njegovom čelu Ana Brnabić) kojim je pojednostavljen katalog poslova u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, smanjen raspon plata za sličan rad u različitim ministarstvima i sprečeno ad-hok povećanje plata po sektorima.  MMF zahteva od Vlade da što pre donese podzakonska akta kako bi ovaj sistem počeo da funkcioniše 1. januara 2017. godine.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

M. STAMATOVIĆ