Kultura


Najlepši trag
postojanja

„Pisanje je istovremeno i modus vivendi i modus operandi, sledstveno, ono za stvaraoca ima i utešiteljsko dejstvo. Što se življenja u savremenosti tiče, svaki čovek, svejedno da li je pisac ili vodoinstalater, živi kako najbolje zna i ume“, kaže Ivana Dimić za ”Ilustrovanu Politiku”.
Aktuelno ivana dimic

Narodna biblioteka Srbije (NBS) obeležila je protekle nedelje 185 godina rada. Od ove godine uvela je između ostalog praksu po kojoj će na godišnjici rada te ustanove govoriti po "jedan poslenik srpske kulture". Ta čast je ovoga puta pripala Ivani Dimić, ovogodišnjoj dobitnici NIN-ove nagrade za književnost.     

-Bibliotekari su sasvim poseban svet. U to smo se uverili kada smo kročili u bilo koju, pa i najmanju biblioteku. Zato što su bibliotekari čuvari svih naših znanja i nadanja i zaštitnici beskraja –  rekla je između ostalog  naša sagovornica na proslavi dana NBS.

Razgovaramo o NIN-ovoj nagradi, najprestižnijem književnom priznanju koje je početkom  godine ovenčalo Ivanu Dimić. Njen  nagrađeni roman „Arzamas”,(„Laguna“) nalazi se na vodećem mestu gotovo svih relevantnih bestseler- lista. Prema rečima autorke delo je naslovljeno tako jer se u njemu radi o sreći i smrti, a to je i ime zatvorenog grada (u Rusiji) u kojem su naučnici pravili atomsku bombu, podsećajući da je Šklovski u “Energiji zablude” (knjizi o Tolstoju) kazao: „Sreća i smrt - eto to je arzamaski užas”.

 Za to njeno delo glasalo je troje članova žirija (Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac i Mihajlo Pantić), dok je dva glasa dobio roman "Hronika sumnje" Vladislava Bajca (od Bože Koprivice i Zorana Paunovića). U obrazloženju nagrade piše da Ivana Dimić tematizuje jednu od osnovnih egzistencijalnih relacija - odnos kćeri i majke, a da je „takav odnos u srpskoj književnosti retko kada izdašnije i umetnički uspelije obrađivan“, sa zaključkom da „ispripovedan svedenim, dramski ekonomičnim načinom, u stalnoj smeni komično-apsurdnog i setnog tona, roman „Arzamas“ Ivane Dimić postepeno prerasta u proznu fugu o ljubavi i smrti u kojoj je ljubav, uprkos smrti, ona sila koja iskupljuje i osmišljava život“.

Prema rečima recenzenta ovog romana Predraga Bajčetića, reč je o knjizi  potresne iskrenosti, i vedre bodrosti, satkanoj od dramskog koje se magično preobražava u romaneskno.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

MILA MILOSAVLjEVIĆ