Kultura


Prava ljubav
se oseća

U najnovijem pozorišnom hitu glumica igra glavnu ulogu, istu onu koja je je pre gotovo šest decenija proslavila Bebu Lončar na filmu
04 nina

Jedan klasik jugoslovenskog filma, kakav je bio „Ljubav i moda” iz 1960. godine, odavno je zaslužio nekakvu počast ili sećanje. To je dobio u istoimenoj pozorišnoj predstavi koja je upravo izvedena u beogradskom „Madlenijanumu”. Film je ostao legendaran, koliko po muzici Darka Kraljića i Bojana Adamiča, toliko i po glumačkoj ekipi koja će sa godinama postati sve zanimljivija. Danas, izgleda nestvarno da su u jednom filmu bili Mija Aleksić, Miodrag Petrović Čkalja, Miloš Žutić, Severin Bijelić, Mića Tatić, Jelena Žigon, Josip Vrhovec, Đuza Stojiljković, pa čak i pevači poput Ive Robića i Gabi Novak ili košarkašice Ljubice Otašević.

         Taj film o mladima u Beogradu s kraja šezdesetih, o zavrzlamama sa pripremama za jednu modnu reviju, ostao je najviše upamćen po svojoj glavnoj junakinji. Tu tek punoletnu devojčicu Sonju Ilić tumačila je srednjoškolka Beba Lončar kojoj je ta uloga otvorila vrata slave i kod nas i u Italiji.

         Mjuzikl koji je sada pred publikom režirao je Aleksandar Nikolić uz svesrdnu pomoć brojnih kostimografa, koreografa, muzičara i igrača koji su stvorili predivnu scenu i atmosferu onog vremena u Beogradu. U ulozi vragolaste devojke na „vespi“, manekenke i najlepše žene prestonice tog doba, kako je opisana u filmu i predstavi, našla se glumica Nina Janković. Ona je divna, naročito kada publici isporuči onaj svoj čuveni osmeh.

         Priču za predstavu doterala je Staša Koprivica i prilično je izmenila u odnosu na film. Dodala je još jednu modnu kuću koja sprema reviju, pa se bori sa onom prvom za prevlast u svetu mode, a na čelima obe firme nalaze se bivši supružnici. Urnebesno smešne situacije očekuju gledaoce, kao i brojni poznati i manje poznati glumci, među kojima su pravo otkrovenje Stevan Piale kao dizajner Milan i Ana Stojanović kao Cica, pomoćnica direktora (zadužena za najiskreniji smeh u publici), dok je već standardno briljirala Katarina Gojković, već odomaćena u mjuziklima ovog pozorišta („Jadnici” i „Rebeka”).

         Možda najzaslužniji za „povratak vremenu čistote” jeste mladi glumac Andrija Daničić, inače i dobar džez saksofonista, a ujedno i producent ove predstave. Režiju priče o „nedostižnom snu o slatkim šezdesetim” poverio je svom drugaru Aleksandr Nikoliću, a ulogu modnog kreatora Bore, zaljubljenog u oholu Sonju, dodelio je sebi! S pravom. Kao i Stevan Piale, i on  je odličan igrač, pevač i glumac.
         Svi oni su tu da oblikuju svet u kome lepa Sonja živi, voli, pati i sanja, menjajući čak pet nostalgičnih kostima na pozornici. Glumica Nina Janković (29) nam je uoči premijere otkrila kako je postala “najlepša Beograđanka Sonja Ilić”?

         - Znala sam da Andrija Daničić dugo priprema ovaj mjuzikl, gotovo dve godine, ali nikada nisam verovala da ću baš ja dobiti da igram glavnu ulogu, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što ne znam da pevam! Zato moram da se zahvalim svima što su imali strpljenja za moje pevanje. Nadam se da ono ni za publiku neće biti previše bolno u toj jednoj, jedinoj pesmi koju ja izvodim, ali ja ne umem drugačije. Nadam se da sam pokretima i plesom uspela da zamaskiram svoje pevanje.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

Srđan JOKANOVIĆ