POLITIKA


Čast je služiti
svojoj zemlji

Aktuelno politika

Posle dva meseca spekulacija i nagađanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić  je objavio na koga je pala kocka da preuzme dojučerašnju njegovu funkciju – Ana Brnabić (42), sadašnja ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Predsednik Vučić je na konferencije za medije rekao da veruje u njene stručne i lične kvalitete kao i da će ona obezbediti neophodan kontinuitet u politici Vlade.

U izjavi datoj povodom izbora na novu funkciju Ana Brnabić je, između ostalog, rekla:

         „Želim da zahvalim Predsedniku na ukazanom ogromnom poverenju da vodim Vladu Srbije i nastavim reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom. Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ukoliko me Skupština izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i sa ljubavlju. Svesna sam odgovornosti koju preuzimam jer treba da nasledim pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osete kroz bolji kvalitet života... Lično ću se angažovati da svi zajedno radimo na ciljevima koji su veći i važniji od svih nas pojedinačno.

         Predsednik Vučić je takođe izjavio da ga je Ana Brnabić, inače vanstranačka ličnost, obavestila da ima podršku u republičkom parlamentu. Ostalo joj je još da do 23. juna za kada je zakazana svečanost povodom izbora Vučića za predsednika Srbije napiše ekspoze, sastavi Vladu (očekuje se da će imati jedno ili dva ministarstva više od prethodne) i da njeno i imenovanje ministara potvrde poslanici.

         Kako je objasnio Vučić, prva dama na čelu Vlade, petnaeste po redu od uvođenja višestranačja u Srbiji, će se baviti ekonomijom i digitalizacijom, a politika će biti prepuštena sadašnjem v.d. premijeru i lideru solijalista Ivici Dačiću u koga, kako kaže, ima puno poverenje. I dok je visoki funkcioner SPS-a Branko Ružić ocenio Vučićev izbor kao državnički, odgovoran potez, prvi čovek Jedinstvene Srbije ostao je pri svome – Brnabićevu ne doživljava kao svog premijera.

         Očekivano u Srbiji su odmah krenule spekulacije ovog puta na temu da li je nova premijerka samo prelazno rešenje do novih, prevremenih parlamentarnih izbora koji će se raspisati na proleće sa beogradskim, strancima je ova vest po volji. Ističu da je Ana Brnabić prva žena premijer u Srbiji i prvi mandatar LGBT populacije na konzervativnom Balkanu.

 

M.S.