POLITIKA


Da li smo
se umorili

Aktuelno politika

U novijoj istoriji Srbije, teško da smo sastavili i godinu dana, a da nismo birali odbornike, poslanike, predsednika države... Do danas samo na predsedničke izbore izlazili jedanaest puta, od toga tri puta vanredno i četiri puta bezuspešno. A opet, od kada je funkcija predsednika uvedena do prošlonedeljnih izbora, imali smo samo čak – četiri predsednika!

         S druge strane na toj dužnosti bilo je osam političara, s tim što  je  za četvoro, Natašu Mićić, Dragan Maršićanina, Predraga Markovića i Slavicu Đukić Dejanović uz titulu predsednika pisalo i  – „vršilac dužnosti“! Podaci kažu i da je najviše kandidata učestvovalo na prvim, a najmanje na šestim predsedničkim izborima.

         I na parlamentarne izbore smo se siti naizlazili. Kao i za predsedničke, čak jedanaest puta (!), od toga smo samo tri puta glasali na redovnom parlamentarnim izborima. Ali, da se ovog puta zadržimo na trenutno aktuelnijim, predsedničkim izborima.

         Funkcija predsednika Republike Srbije uvedena je 1990. godine i tada su i održani prvi predsednički i istovremeno i prvi višestranački parlamentarni izbori u državi. Tog 9. decembra za položaj predsednika Republike nadmetalo se rekordnih 32 kandidata, a ubedljivu pobedu, u prvom izbornom krugu, sa više od 65 odsto glasova, odneo je lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Slobodan Milošević. Daleko iza sebe je ostavio drugoplasiranog Vuka Draškovića. Od tada do danas predsednika smo, što redovno što vanredno, birali još deset puta.

         Prvi vanredni predsednički izbori održani su 1992. godine. I na njima je Milošević odneo pobedu, doduše manje trijumfalnu nego na prethodnim izborima (osvojio je nešto više od 53 odsto glasova, dok je Milan Panić bio drugi sa dvadeset odsto manje glasova).

         Kada je Slobodanu Miloševiću isticao drugi mandat, u leto  1997. godine, raspisani su redovni predsednički izbori. U izbornoj utakmici učestvovalo je 17 kandidata, a ispred SPS-a za tu funkciju nadmetao se Zoran Lilić. Međutim, desilo se čudo: u drugom krugu njega je pobedio lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj.

Ali, ne lezi vraže.

Kako je tadašnji izborni zakon propisivao da predsednik može biti izabran samo ako je dobio natpolovičnu većinu glasova, a da pri tom na izbore mora da izađe više od 50 odsto upisanih birača, ti izbori su – poništeni! Jer, zvanično, na izbore nije izašao dovoljan broj birača. Na ponovljenim izborima, socijalisti su kandidovali Milana Milutinovića. Sada je izašao dovoljan broj birača, a Milutinović je, u drugom krugu,  uspeo da pobedi Šešelja. 

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

M. STAMATOVIĆ